Radar · Migration

Flyktingvänlig borgmästare dömd till 13 års fängelse

Den tidigare borgmästaren Domenico Lucano, även kallad Mimmo, har dömts till 13 års fängelse.

Domenico Lucano, en italiensk borgmästare som välkomnat migranter till den lilla staden Riace, har dömts till 13 års fängelse för att ha hjälpt flyktingar att undkomma landets migrationslagar, rapporterar the Guardian.

I slutet av 1990-talet led den lilla syditalienska staden Riace, som så många andra landsbygdskommuner i landet, av en stor utflyttning då många sökte sig till storstäder för arbete. När Domenico Lucano tog över som borgmästare 1998 hade han en ny idé för att ändra den nedåtgående befolkningstrenden – nämligen att locka nya migranter att flytta till staden.

Migranter som flyttade till staden erbjöds lägenhet i lägenhetshusen som blivit tomma på grund av utflyttningen, samt träning för att komma in i arbetslivet.

"Få fördomar"

Under 2016 var 450 av kommunens 1800 invånare tidigare flyktingar, enligt radiobolaget NPR.

– Så många civilisationer har satt sina spår i det här landet, sade Domenico Lucano, till NPR 2016, då migrationen över medelhavet var som störst.

– De gamla grekerna och romarna, araberna, turkarna och saracenerna. Detta har hjälpt oss att ha väldigt få fördomar om andra människor.

Enligt Lucano hade då staden tagit emot 6000 migranter under de 18 år han suttit som borgmästare.

Samma år utsågs han även av tidningen Fortune som en av världens 50 främsta ledare på grund av hand förmåga att hantera både kommunens negativa befolkningsutveckling tillsammans med migrationen.

Sattes i husarrest

Men sedan vände vinden. Efter parlamentsvalet 2018 tillträdde Matteo Salvini, från det högerextrema Lega Nord, som landets nya inrikesminister. Han antog på sin post en rad antimigrationsreformer, och två veckor senare  greps Domenico Lucano och sattes i husarrest.

Under torsdagen dömdes han till 13 år och två månaders fängelse för att ha hjälpt flyktingar att undkomma landets migrationslagar. Han dömdes även till bedrägeri, förskingring, kriminell förening och missbruk av ämbete.

– Jag har inga ord, det var inte vad jag förväntade mig. Jag vigde mitt liv till att jaga ideal, jag kämpade mot maffian och jag stod upp för flyktingarna. Jag har inte ens pengar att betala mina advokater. I dag slutar allt för mig. Det finns ingen rättvisa, säger han till den italienska nyhetsbyrån ANSA.

Foto: Skärmbild Twitter/Sea-Watch Italy
Foto: Skärmbild Twitter/Sea-Watch Italy

Människorättsorganisationen Sea-Watch Italy, skriver i ett inlägg på Twitter att ”den tidigare borgmästaren i Riace har återställt livet och framtiden för sin stad genom gästfrihet och solidaritet. Vi är tillsammans med Mimmo Lucano och de som utövar solidaritet varje dag.”

Matteo Salvini den tidigare inrikesminister som är partiledare för Lega Nord, uttryckte sin glädje på Twitter där han skrev: ”olagligen intjänade pengar på hanteringen av migranter, 13 års fängelse för vänsterborgmästaren”.

Fallet har anklagats för att vara politiskt motiverad.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV