Radar · Miljö

Trafikutskottet stoppar nedläggningsförslaget av Bromma

Regeringens förslag om en snabb avveckling av Bromma flygplats fick inte medhåll i Riksdagens trafikutskott som möttes idag.

Riksdagens trafikutskott säger nej till det förslag som Regeringen lade för två veckor sedan om att snabbt avveckla Bromma flygplats. Det rapporterar SVT.

För bara två veckor sedan höll miljö- och klimatminister Per Bolund och infrastrukturminister Tomas Eneroth presskonferens för att meddela en förestående nedläggning av Bromma flygplats, vilket Syre skrivit om tidigare.

Men idag röstade Riksdagens trafikutskott ner detta förslag, rapporterar SVT.

Majoriteten i utskottet menar att man inte kan hänvisa till pandemin i ett beslut om nedläggning utan vill istället gå vidare genom att arbeta fram ett förslag till utskottsinitiativ om Brommas, och Arlandas, framtid. Detta enligt ett förslag som lagts av M, KD och L.

"Bollen hos regeringen"

– Nu ligger bollen hos regeringen, de har fått en majoritet emot sig, säger Maria Stockhaus, trafikpolitisk talesperson för Moderaterna, till Nyhetsbyrån TT efter dagens möte.

Bromma flygplats har varit omdebatterad länge. Under presskonferensen för två veckor sedan sade Per Bolund att ”det är tveksamt om volymerna kommer bli desamma som tidigare, på grund av ökad digitalisering som medför ett minskat behov av affärsresor och den utveckling av distansarbete vi har sett under pandemin”.

Swedavia som driver flora flygplatser, däribland Bromma, har konstaterat att det inte längre är affärsmässigt att ha Bromma i drift.

Men majoriteten i trafikutskottet vill alltså se un mer utförlig utredning innan ett beslut. 

– Innan vi kan säga något om Brommas framtid måste vi se vad en nedläggning betyder för tillgängligheten i stort, för beredskapen och redundansen, säger utskottsledamoten Anders Åkesson (C) till SVT.