Radar · Politik

Utredningen om hyressättningen: S vill förhandla om förändringar

Justitieminister Morgan Johansson (S) vill förhandla med januaripartierna om förändringar av hyresutredningens förslag.

Utredningen om hyressättning har lämnats över till regeringen. Justitieminister Morgan Johansson (S) pekar på problem med delar av förslaget, men Liberalerna stänger dörren för större förändringar.

Från och med den 1 juli nästa år blir det fritt fram – för de fastighetsägare som vill – att själva sätta hyran för nyproducerade lägenheter, utan att förhandla med Hyresgästföreningen. Det är vad utredaren Kazimir Åberg föreslår.

Hyran för de lägenheter där fri hyressättning ska tillämpas får sedan höjas max en gång per år och inte mer än konsumentprisindex. Utredaren föreslår dock att fastighetsägaren ska kunna sätta en ny hyresnivå när en ny hyresgäst flyttar in i en sådan lägenhet. Detta invänder dock den ansvariga ministern Morgan Johansson emot.

– Det är en risk att det skapar ett incitament att byta hyresgäst, säger han på en pressträff.

Morgan Johansson säger att han också vill göra justeringar när det gäller fastighetsägarnas möjlighet att höja hyrorna vid så kallade ”ändrade förhållanden”, vilket handlar exempelvis om att ett område blivit avsevärt mer attraktivt.

– Det måste finnas ett skydd mot kraftiga och plötsliga hyreshöjningar, säger Morgan Johansson.

L stänger dörren

Liberalernas bostadspolitiska talesperson menar att de redan gjort eftergifter och att några stora förändringar i utredarens förslag inte kan komma på fråga.

– Reformen är redan försenad. För vår del ska det här bli en snabb process. Vi har redan kompromissat. När vi svalde investeringsstödet, svalde de fri hyressättning, säger han till Svt nyheter.

Samtidigt som Morgan Johansson vill förändra delar av förslaget tonar han ner betydelsen av förslaget som helhet.

– Inte ens på hundra år kommer det här systemet att tränga ut det gamla systemet, säger han.

Läs mer:

Analys: Hyresfrågan mer än ett spel – civilsamhället kan avgöra