Radar · Politik

Analys: Hyresfrågan mer än ett spel – civilsamhället kan avgöra

Aktivister manifesterar mot marknadshyror vid Mariaplan i Göteborg 2020.

Förslaget om marknadshyror i nyproduktion är här och nu ligger bollen i Vänsterpartiets knä. Vad som händer utanför riksdagens väggar kan bli avgörande för om partiet håller löftet att fälla regeringen om de lägger fram förslaget. I civilsamhället bubblar ett engagemang mot marknadshyror som kan ha underskattats.

Vänsterpartiet har rykte om sig att vara en dörrmatta. I historien finns gott om exempel på hur man gnällt på sossarna och sedan lagt sig platt för att inte kratta för en renodlad högerregering. Att hotet om att fälla regeringen på frågan om anställningsskyddet dragits tillbaka under förutsättning att LO accepterar den nya lagstiftningen, skulle somliga beskriva som ett uttryck för Vänsterpartiets foglighet gentemot socialdemokratin när det väl gäller.

Just det ryktet talar för att Vänsterpartiet nu måste skrida till verket och ta initiativ till en misstroendeomröstning mot regeringen om denna står fast vid förslaget. Vänsterpartiet måste helt enkelt löpa linan ut för att tas på allvar och ha den minsta möjlighet till inflytande, i ett politiskt landskap som flyttats många kliv till höger.

Det finns de som invänder att frågan om marknadshyror i nyproduktion är för tekniskt komplicerad för att Vänsterpartiet ska något att vinna på att ta den striden. Men det kan vara en underskattning av frågans sprängkraft. När gräsrotskampanjen Nej till marknadshyra drog igång under våren blev aktivisterna själva överraskade av gensvaret. En lördag i april genomfördes demonstrationer, om än små och coronaanpassade, på mer än hundra platser i landet. I helgen är det dags igen för nya protester. Också Hyresgästföreningen, som tycktes lite sega i starten, hörs allt mer i debatten. I veckan har de lämnat över en namninsamling med 130 000 underskrifter mot marknadshyra.

Majoritet mot marknadshyror

Om marknadshyror på sikt införs fullt ut kan hyrorna höjas med 50 procent i Stockholm, där de saftigaste höjningarna väntas, enligt konsultföretaget Ramboll. Då kan frågan knappast viftas undan som ”teknisk” för den som ser dagens förslag som ett första steg på vägen mot rena marknadshyror – vilket är vad exempelvis Fastighetsägarna önskar sig.

En opinionsundersökning 2018 visade att 7 av 10 svenskar motsatte sig marknadshyror. Att motståndet skulle vara mycket mindre nu tycks inte troligt. Särskilt om Hyresgästföreningen och andra lyckas sätta bilden av att dagens förslag är ett första steg mot rena marknadshyror kan Vänsterpartiet känna folkopinionen i ryggen.

Den som följer medierapporteringen kan lätt få intrycket av att frågan om hyressättning främst är en fråga om politiskt spel. Men kanske är det i slutändan mobiliseringen i civilsamhället mot marknadshyror som blir avgörande, inte minst för Vänsterpartiets stridsvilja.

Samtidigt bör påpekas att förslaget om fri hyressättning i nyproduktion inte per automatik kastas i papperskorgen den dag Vänsterpartiet är beredda att fälla regeringen. Ett av många frågetecken är om högerpartierna – som själva vill se friare hyressättning är beredda att sparka Löfven på den här frågan.  Fortsättning följer.

Läs mer: Utredningen om hyressättningen: S vill förhandla om förändringar