Radar · Djurrätt

11 vargar dödade i helgens licensjakt

Nästan hälften av de vargar som får skjutas dödades i helgen.

Under lördagen startade årets licensjakt på varg. I alla revir har vargar skjutits utom i Värmland, där jägarna gick bet.

Totalt 24 vargar får skjutas under licensjakten och redan har 11 stycken dödats.

Jägarna får döda tolv i Gävleborg, varav sex i Andån och sex i Ryssjön, sex i Värmland i reviret Stora Bär och sex i Örebro och Västmanlands län i Vidalnreviret. I helgen sköts alla sex i Andån, tre i Ryssjön och två i Vidalnreviret. Men Jägareförbundet i Gävleborg har nu ansökt om att få döda alla vargar i reviret, ytterligare minst fyra stycken, skriver Svensk jakt.

Inga vargar kunde dock skjutas i Stora Bär i Värmland. Jakten kom av sig på grund av brist på spårsnö.

Överklagat jakten

Svenska rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen har överklagat vargjakten till Kammarrätten, och dagen före nyårsafton kom avslaget, vilket fick Svenska rovdjursföreningen att överklaga till Högsta förvaltningsrätten.

– Det är viktigt att driva det hela vägen till alla instanser i Sverige för att vi ska kunna gå vidare till EU, vilket är vår avsikt, säger Magnus Orrebrant till Syre.

Svenska rovdjursföreningen är starkt kritiska till jakten eftersom det behövs 1700 vargar för att stammen ska vara livskraftig utan invandring. Vid senaste inventeringen fanns 365 vargar.

Norges klimat- och miljöminister Sveinung Rotevatn (V) deltog i nedsövningen och flytte av det genetiskt viktiga vargparet i Norge i söndags
Norges klimat- och miljöminister Sveinung Rotevatn (V) deltog i nedsövningen och flytte av det genetiskt viktiga vargparet i Norge i söndags. Foto: Tone Hertzberg

Även i Norge har licensjakt startat under helgen som gick. Där får 13 vargar skjutas och under helgen dödades nio av dem.

En varg som norska staten dock inte vill skjuta är den genetiskt viktiga så kallade Elgå-vargen. Eftersom den vandrat in nära jaktområdet med sin partner flyttades vargparet på söndagen, rapporterar norska Klimat- och miljödepartementet.

På måndagseftermiddagen blev det klart att jägarna får skjuta även de resterande fyra vargarna i Andånreviret.

Artikeln har uppdaterats.