Radar · Utrikes

FN: Stoppa våldet Colombia

FN uppmanar till en oberoende utredning av våldet under de pågående protesterna i Colombia, efter att minst 13 människor dött i sammandrabbningar i fredags.

FN uttryckte i går sin ”djupa oro” över de senaste händelserna i Colombia – där minst 13 människor dog i sammandrabbningar i staden Cali i fredags. FN:s människorättskontor (OHCHR) uppmanar till en oberoende utredning av våldet.

I hela Colombia gick i fredags tiotusentals människor ut för att demonstrera och på de flesta ställen rapporteras protesterna ha gått lugnt till.

Men i staden Cali i södra Colombia, som blivit centrum för demonstrationerna, har minst 14 personer dödats. Flera har skjutits ihjäl. 98 personer har skadats, varav 54 av skjutvapen, enligt FN:s människorättskontor (OHCHR). Totalt har över 2 300 skadats i hela landet under protesterna.

OHCHR har även fått in rapporter om att beväpnade individer, bland annat en polis som inte var i tjänst, öppnat eld mot demonstranter, journalister och förbipasserande. Där bland annat polisen som inte var i tjänst ”slogs ihjäl av en folkmassa”.

Michelle Bachelet, OHCHR:s chef, sa i ett uttalande igår söndag, att våldet och vandalismen måste upphöra och att det endast är genom dialog som kraven från olika grupper som är inblandade i den nuvarande nationella strejken, kan lösas.

Dessutom vill Michelle Bachelet se en oberoende utredning av våldet som skett under de pågående protesterna så ”att de ansvariga hålls ansvariga” för de brott som begåtts.

.Michelle Bachelet. Foto: Martial Trezzini/Keystone via AP/TT

Protesterna fortsätter

Protesterna började den 28 april i samband med att ett kontroversiellt skatteförslag lades fram och bland de mest våldsamma i landet sedan fredsavtalet med Farc-gerillan skrevs under 2016.

Trots att skatteförslaget drogs tillbaka och finansministern bakom det har avgått har protesterna fortsatt med krav på fler politikers avgång, åtgärder mot polisbrutalitet och att en omdebatterad vårdreform hävs.

– Vi kommer att stanna på gatorna till dess att regeringen lyssnar på oss. Om folket inte får fred ska inte regeringen heller få det, sade Alejandro Franco, en av demonstranterna i Bogotá-förorten Madrid, på fredagen, till TT.

Lär mer:
Militär kallas in vid protester i Colombia  
Protester mot presidenten kan stoppa basinkomstförsök i Colombia
Våldet mot demonstranter i Colombia fördöms
• Ledare i Syre: De styrande i Colombia försvarar polisens ”rätt” att misshandla civila

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV