Radar · Miljö

Lundin energy anmält för att marknadsföra koldioxidneutral oljeproduktion

Under en satirisk performance utanför Lundin energys kontor i Stockholm iscensatte aktivister från Extinction rebellion en fest för styrelsemedlemmarna, där de gladde sig åt att de nu kunde anses vara "miljöhjältar".

Genom att pumpa upp olja med hjälp av förnybar energi och klimatkompensera med trädplanteringar, kan Lundin energy sälja olja som ”koldioxidneutralt” producerat. Men det vill det norska miljöpartiet De gröna sätta stopp för och har nu anmält bolaget till den norska konsumentombudsmannen.

Det var i somras som Lundin energy skickade ut ett pressmeddelande med information om att de erhållit en oberoende certifiering från Intertek som innebär att produktionen av olja från fältet Johan Sverdrup i Norge numera är koldioxidneutral.

– Från 2025 kommer alla fat som levereras av Lundin Energy att vara koldioxidneutrala i sin produktion,” skrev koncernchefen Nick Walker triumferande i ett pressmeddelande.

Men kritiken lät inte vänta på sig.

– Greenpeace Sveriges bedömning är att Lundin Oil, förlåt Lundin Energy, genom den här greenwashingen gett en flygande start för vårt arbete för att få på plats ett förbud mot fossilreklam – alltså att förbjuda varenda form av sponsring och reklam från oljebolag som Lundin. Totalt svartlistning. Som idag existerar för tobaksbranschen, dundrade miljöorganisationen i ett uttalande.

Nyligen blev Lundin energy också utsatta för en satirisk aktion av klimatgruppen Extinction rebellion, som iscensatte en fest utanför bolagets kontor i Stockholm, där aktivister utklädda till styrelsemedlemmar skålade i olja över sin nyvunna titel som miljöhjälte.

"Man måste vara realistisk"

För även om själva produktionen blivit koldioxidneutral genom trädplanteringar och användande av förnybar energi, enligt certifieringsorganet Interteks kriterier, kvarstår de utsläpp som uppstår när oljan förbränns. Men Lundin energy slog ifrån sig kritiken och skrev till Syre att oljan kommer att behövas under omställningen – och att bolagets roll är att producera den på ett ansvarsfullt sätt.

””Man måste vara realistisk, med tanke på att olja och gas kommer att förbli viktiga källor till överkomligt prissatt energi och nödvändiga råvaror för tillverkningen av många vardagsprodukter. Vi är övertygade om att vår roll är att producera denna olja och gas på ett så ansvarsfullt sätt som möjligt och våra kunder och konsumenterna bör också använda produkterna på det mest ansvarsfulla sättet”, skrev bolagets presschef bland annat.

Nu har oljebolaget åter igen hamnat i skottlinjen. Den här gången är det från det norska miljöpartiet De gröna, vars  förstekandidat till Oslo, Lan Marie Berg, anmält bolaget till norska konsumentombudsmannen – Forbrukertilsynet.

– Jag förväntar mig att konsumentombudsmannen ingriper mot den här typen av vilseledande reklam, säger hon till nyhetssajten E24 och understryker att lejonparten av klimatutsläppen sker från själva förbränningen.

– Därför är det helt meningslöst av Lundin och oljenäringen att säga att en oljeprodukt är koldioxidneutral. Olja kommer alltid att vara klimatödeläggande.

Läs Lundin energys pressmeddelande här.

Läs mer här:

Efter IPCC-rapporten: XR laddar för nytt klimatuppror

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV