Radar · Utrikes

Nya covidmiljardärer istället för vaccin till miljarder

De framtagna vaccinerna mot covid-19 har gett ett fåtal personer stora rikedomar samtidigt som de flesta i världens låginkomstländer fortfarande väntar på att få vaccineras.

Minst nio personer har blivit nya miljardärer sedan början av Covid-pandemin, på grund av de vinster som läkemedelsbolagen med monopol på Covid-vaccin gör. Dessa förmögenheter är tillsammans större än vad det skulle kosta att vaccinera alla i världens fattigaste länder. Det visar en sammanställning som nätverket The People’s Vaccine Alliance gjort.

Tillsammans har de nio nya miljardärerna en förmögenhet på 19.3 miljarder dollar, tillräckligt för att vaccinera alla människor i låginkomstländer 1,3 gånger. Idag har dessa länder bara nåtts av 0,2 procent av den globala vaccintillgången, trots att länderna står för 10 procent av världens befolkning.

Siffrorna kommer från Forbes lista över världens rikaste personer som publicerades i april och har analyserats av nätverket The People’s Vaccine Alliance, vars medlemmar bland annat består av Oxfam, UNAIDS och Global Justice now. Hur man beräknat kostnaderna och en lista på miljardärerna finns beskrivet här (och där det även finns listat ytterligare åtta personer vars rikedom ökat med miljardbelopp tack vare vaccinerna).

"Oacceptabelt"

– Det är oacceptabelt att vi låtit det gå så här långt. Sverige måste ta ställning för en patentpaus genast och arbeta aktivt för att EU ska göra detsamma, säger Olivia Linander från Skiftet som också ingår i People’s Vaccine Alliance, i ett pressmeddelande.

Att kunna släppa på patenten skulle vara en viktig del i att låta utvecklingsländer få igång en egen produktion av vaccin, menar Skiftet.

– De länder som driver att pausa patenten vill inte vara beroende av när bolagen och de rika länderna tycker det är ett bra läge att skänka lite, sade Skiftets Christian Tengblad till Syre i måndags.

Då protesterade nätverket mot patenten utanför vaccintillverkaren Pfizers kontor i Sollentuna norr om Stockholm. De har också en pågående namninsamling om en patentpaus som just nu samlat in närmare 9000 underskrifter.

Sydafrika och Indien begärde en patentpaus för Covid-vaccin redan i oktober 2020 men EU blockerar förslaget. Även Sverige har uttalat sig emot en patentpaus med argumentet att det skulle kunna försvaga intresset för att utveckla nya vaccin i framtiden om de ”ekonomiska spelreglerna” ändras. Ett argument som många kritiker menar är bristfälligt.

"Kan inte vara rättvist"

– Genom att ta läkemedelsjättarnas sida och argumentera för att dessa länder inte skulle kunna hantera vaccinproduktion och -distribution, bidrar Sverige till ett omyndigförklarande av dessa länder, säger Olivia Linander.

Heidi Chow, policy och kampanjchef på Global Justice Now, säger i ett pressmeddelande att ”medan tusentals människor dör varje dag i Indien är det helt motbjudande att Storbritannien, Tyskland och andra vill sätta intressen hos miljardärsägare till de stora läkemedelsföretagen framför miljoner (människors) desperata behov.

Hon hänvisar vidare till det faktum att mycket av forskningen bakom de nya vaccinerna kommer från statligt finansierad grundforskning.

”De mycket effektiva vaccinerna vi har är tack vare massiva mängder av skattebetalares pengar så det kan inte vara rättvist att privatpersoner tjänar pengar medan hundratals miljoner möter andra och tredje vågor helt oskyddade.”