Radar · Politik

Vaccinlöften till fattiga länder – striden om patenten fortsätter

Skiftet protesterade mot patenten på covid-19-vaccinerna utanför Pfeizers kontor på måndagsförmiddagen.

Miljarder vaccindoser till fattiga länder. Det utlovade EU och läkemedelsbolag i samband med fredagens G20-möte. Välkommet, men otillräckligt, anser nätorganisationen Skiftet som deltar i en internationell kampanj för att pausa patenten.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen lovade under G20-mötet att EU ska skänka 100 miljoner doser vaccin mot covid-19 under 2021. Detta för att hjälpa fattiga länder att få stopp på smittspridningen. Samtidigt lovade läkemedelsbolagen Pfizer Biontech, Moderna och Johnson & Johnson att bidra med 3,5 miljarder doser till självkostnadspris under året.

På Skiftet ser man utfästelserna som ett bevis för att trycket ökat på bolagen och de rika staterna att pausa patenten på vaccinerna, vilket ett hundratal länder med Indien och Sydafrika i spetsen har krävt inom Världshandelsorganisationen WTO. Men löften om att skänka doser räcker inte, anser Skiftet.

– Det viktiga är att rädda liv. Men de länder som driver att pausa patenten vill inte vara beroende av när bolagen och de rika länderna tycker det är ett bra läge att skänka lite. De vill ha en egen kapacitet, säger Skiftets Christian Tengblad.

Protest mot Pfizer

Under måndagsförmiddagen protesterade Skiftet mot patenten utanför vaccintillverkaren Pfizers kontor i Sollentuna norr om Stockholm. Organisationen har i skrivande stund också samlat in närmare 9000 namnunderskrifter med krav på att pausa patenten. Christian Tengblad hoppas på ett opinionstryck som ska bidra till en förändring i samband med Världshandelsorganisationen WTO:s möte i juni. Att USA:s president Joe Biden tagit ställning för pausade patent öppnar möjligheter, anser han.

– Vi har ett unikt läge när nu en mur av motstånd fallit i och med USA:s omsvängning, säger Christian Tengblad.

Den svenska regeringen har en något avvaktande inställning i frågan om patenten.

– Man måste ha en dialog fall för fall och några bolag har redan släppt sina patent. Men att helt släppa på det immaterialrättsliga skyddet kan få långsiktiga konsekvenser när det gäller att forska fram nya patent i nästa pandemi, sa utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) till Svenska dagbladet i början av månaden.