Radar · Arbetskritik

Ikea pekas ut som värsting av världsfacket 

Ikea pekas ut av världsfacket Ituc som ett av världens sämsta storföretag efter att ha kränkt fackliga rättigheter i andra länder.

Varje år pekar världsfacket Ituc ut de storföretag som kränker fackliga rättigheter mest i världen. I år hamnar Ikea på listan. Även Facebook, Google och Amazon är med – liksom Foodora i Tyskland. Listan innehåller 61 företag.

För första gången hamnar Ikea på det globala världsfacket Itucs lista över de storföretag i världen som är sämst när det gäller fackliga rättigheter, rapporterar tidningen Arbetet.

Främsta orsaken är det spioneri på anställda som Ikea i Frankrike ägnat sig åt. Där anlitades skådespelare och privatdetektiver för att bland annat försöka ta reda på vilka av de 400 anställda som var fackligt engagerade. Det hela avslöjades för nio år sedan och nyligen dömdes vd:n och flera toppchefer för brotten, plus att Ikea Frankrike nu tvingas att betala 1 miljon euro i böter, vilket Syre skrivit om tidigare.

Ikea pekas ut för att ha kränkt fackliga rättigheter tidigare

Men Ikea har även kritiserats för dåliga villkor på andra platser. I till exempel Bosnien arbetade de anställda som tillverkade möbler övertid utan att få extra betalt, vilket det globala bygg- och träfacket BWI började försöka sprida information om år 2020.

Det globala servicefacket UNI anmälde år 2018 Ikea för brott mot OECD:s riktlinjer för storföretag, bland annat på grund av ”företagets antifackliga” beteende, som man menade hade pågått under flera år.

Och i USA hade Ikea anlitat advokater som specialiserat sig för att krossa facklig organisering, visade det sig år 2015.

Till Arbetet säger Mattias Hennius, pressansvarig på Ikea Sverige, att han inte kan säga något om att Ikea hamnat på Itucs lista, eftersom han inte hunnit läsa rapporten ännu. Men han kommenterar spionskandalen i Frankrike:

– Ikea i Frankrike har kraftigt fördömt det som skedde i Frankrike för nio år sedan och tagit fram en handlingsplan för att förhindra att det sker igen, säger han.

Dessa länder och företag kränker också fackliga rättigheter

Totalt är det 61 företag som har hamnat på Itucs lista. I USA pekas Amazon, Google, Facebook och Uber ut bland de värsta företagen när det gäller fackliga rättigheter. I Tyskland nämns bara Foodora. I Sydkorea pekas Samsung ut.

USA är det land som har flest företag som kränker fackliga rättigheter, men de länder som uppges vara värst är Bangladesh, Belarus (nytt för i år), Brasilien, Colombia, Egypten, Honduras, Myanmar (nytt för i år), Filippinerna, Turkiet och Zimbabwe.

Ituc har analyserat utvecklingen i 149 länder, men länder som till exempel Nordkorea, Syrien och Nicaragua har utelämnats eftersom de saknar oberoende fackförbund.