Radar · Integritet

400 Ikea-anställda utsattes för spioneri – nu döms möbeljätten till miljonböter

Utgången i domstolsförhandlingarna kring spionskandalen hos Ikea i Frankrike har nu nått sitt slut.

Efter flera år har nu dom fallit i det mål som rör spionskandalen hos Ikea i Frankrike, där runt 400 anställda övervakades av privatdetektiver och skådespelare. Nu döms möbeljätten och flera tidigare toppchefer till villkorligt straff och dryga böter.

Det var 2012 som fransk press kunde avslöja att Ikea i Frankrike anställt privatdetektiver och i vissa fall även skådespelare för att övervaka cirka 400 av sina anställda. Enligt uppgift ska det hela ha initierats kring millenieskiftet.

Sedan dess har åtal väckts och i mars i år inleddes rättegången i domstolen i Versailles. Åtalet omfattar dock bara åren 2009-2012. De som stått inför rätta utgörs av Ikea själv som egen part, två tidigare vd:ar tillsammans med nio andra personer i ledningens toppskikt, samt fyra poliser.

Tillsammans har personerna anklagats för att organiserat övervakningen där privatdetektiverna och skådespelarna har fått i uppdrag att samla in uppgifter om de anställdas politiska åsikter och fackliga engagemang. 

Döms till att betala miljonböter

Under tisdagen meddelades dom, vilket AFP har rapporterat om. Ikea i Frankrike döms till att betala en miljon euro i böter.

Utöver det döms bland annat tidigare vd:n Jean-Louis Baillot till två års villkorligt straff och 50 000 euro i böter, och en tidigare chef för krishantering och säkerhet döms till 18 månaders villkorligt straff samt böter om 10.000 euro.