Wales nationalförsamling har tidigare sagt att den är intresserad av att testa ett pilotprojekt med basinkomst. Nu har flera organisationer skrivit ett brev där de kräver att det kommande försöket ska gälla många fler och inte bara vissa försöksgrupper.
Det är en rad organisationer och företrädare för kampanjer som argumenterar för basinkomst som har skrivit till självstyrets försteminister Mark Drakeford. De vill att planerna på att basinkomst utvidgas till att omfatta fler grupper.
– Det är dags att acceptera att välfärdssystemet är sönder och utan ett starkare skyddsnät kommer kommande generationer att lämnas utanför. En universell basinkomst skulle kunna skydda inte bara de som nu har drabbats hårdast av covid utan också kommande katastrofer som klimatförändringar, säger Sophie Howe, som är Wales ombudsman för framtida generationer (the future generations commissioner), till BBC.
Tackla fattigdomen
Hon menar att myndigheterna nu har en chans att testa nya sätt att tackla problem som fattigdom och barnfattigdom. För att göra det borde pilotprojektet inte bara rikta sig som ett ekonomiskt stöd till ungdomar utan också inkludera barn, arbetslösa och pensionärer. Att ha ett så smalt urval i testgruppen gör att det blir svårt att dra några slutsatser av testet, menar brevskrivarna.
Tidigare har det diskuterats att piloten ska fokusera på så kallade “care leavers”, de ungdomar och unga vuxna som lämnar hemmet för första gången och som lätt hamnar mellan stolarna för olika skyddssystem. Wales har den högsta nivån av barnfattigdom i Storbritannien, rapporterar BBC.
Oklart om försöket blir av
Det finns dock frågetecken om det är möjligt för nationalförsamling att inför basinkomst, sådana beslut faller vanligtvis på centralstyret i London, och där har intresset varit minst sagt kallsinnigt för försök med medborgarlön.
Även inom oppositionspartierna i Wales finns kritiska till förslaget. I juni sade konservativa ledamoten Janet Finch Saunders till BBC att: “planerna inte skulle få fattigdomen att försvinna. Behovsprövning är en fundamental del av vår välfärdsstat till skillnad från basinkomst som skulle belöna de rikaste istället för de som verkligen behöver hjälpen mest”.
Andra undertecknare till det öppna brevet var bland annat Jonathan Rhys Williams, medgrundare till UBI Lab Wales, Guy Standing, medgrundare till Basic income earth network och Catherine Fookes, chef för Women’s equality network Wales.
Syre har tidigare berättat om planerna på basinkomst i Wales. Här kan ni läsa mer:
Wales kan testa basinkomst för kreativa yrken (Syre 21/8-2020)
Wales bör testa basinkomst och en kortare arbetsvecka (Syre 14/10-2020)
Wales vill ha basinkomst – störst barnfattigdom i Storbritannien (Syre 4/3-2021)