Radar · Miljö

Forskare: Här är störst chans att överleva den stora katastrofen

I Nya Zeeland, här Wellington, finns världens mest gynnsamma förutsättningar för att överleva eventuella katastrofer.

Var ska befinna oss när den stora apokalypsen kommer? Helst på en ö. Bäst lämpad för att klara sig när naturkatastroferna kommer, pandemierna sveper över världen och bankerna har kraschat är Nya Zeeland, enligt en forskargrupp vid Anglia Ruskin University i Cambridge.

Den mänskliga civilisationen befinner sig i ett farligt läge på grund av de tätt sammankopplade och energislukande samhällena som vuxit fram och som skadat vår miljö.

En kollaps kan komma ur en svår chock, som en allvarlig finanskris, miljöförstöring, matbrist eller en pandemi av mycket allvarligare art än Covid-19, enligt en studie publicerad i Sustainability.

– Vi har haft tur att allt inte hänt på samma gång. Egentligen finns det ingen anledning att allt kan inträffa under ett och samma år, säger Professor Aled Jones på Global sustainability institute, vid Anglia Ruskin University till The Guardian.

För att avgöra vilken nation som hade högst resiliens, som var bäst lämpad för att klara svåra katastrofer, rankade forskarna vilka länder som bäst kunde producera mat för sin befolkning, skydda gränserna med elektriska stängsel samt vissa färdigheter i tillverkning.

Högst överlevnadschanser på tempererade öar

Högst upp på forskargruppens ranking kommer tempererade öar, med relativt låg befolkning: På Nya Zeeland, Island, Storbritannien, Tasmanien och Irland ska förutsättningar för överlevnad vara högst, enligt studien.

– I efterhand var det ganska uppenbart att öar med redan existerande komplexa samhällen skulle vara med listan. Vi blev inte förvånande över Nya Zeeland, säger Professor Aled Jones.

Önationen har särskilt bra förutsättningar tack vare sin geotermiska energi, vattenkraft, glesa befolkning och sitt bördiga jordbrukslandskap.

– Men vi förvånades att Storbritannien klarar sig så bra. Det är tätbefolkat, har en traditionell tillverkningsindustri och landet har inte varit snabbast på förnybar teknologi. För tillfället producerar landet bara 50 procent av sin egen mat, men det har potential att kunna stå emot hårda stötar, säger Jones.

Läs mer: FN: Klimatrelaterade katastrofer har fördubblats och tagit miljontals liv

Läs mer: Värmerekord i Nya Zeeland: ”Oroande”