Radar · Djurrätt

Allvarliga sårskador på 1 825 höns upptäckta – på ett redan kritiserat slakteri

Värphönorna är avlade till att värpa ett ägg om dagen vilket de gör ända tills de bedöms som uttjänta.

När veterinären besökte slakteriet Håkantorp Slakteri AB i Vara hade 1 825 hönor olika typer av sårskador. Det är inte första gången som slakteriet får kritik.

I en anmälan till länsstyrelsen skriver veterinären att hen har noterat att uppemot 20 procent av hönorna på Håkanstorp slakteri hade sårskador av varierande ålder och djup över rygg och lår. Fåglarna var också glest befjädrade, rapporterar tidningen Foodmonitor.

Det är oklart om skadorna har uppstått på Håkanstorp slakteri eller innan på de olika uppfödningsställena hönorna kommit ifrån. Länsstyrelsen har sekretessbelagt den informationen.

Slakteriet har tidigare fått kritik för hur den bedriver sin verksamhet. 2019 upptäckte personal från Livsmedelsverket hur flera fåglar inte hade slaktats på ett korrekt sätt. Livsmedelsverket såg hur slakteriets medarbetare sprang med blodiga fåglar som lades i hög för att de inte hann arbeta i samma takt som slakteriet maskiner, skriver Foodmonitor.

Då stoppades slakteriverksamheten tillfälligt tills felen korrigerats.

Förbud mot transport

Men även 2017 har slakteriet fått utfärdat stopp för sin hantering av slakt och djur. Det förbjöds då även att transportera höns.

När Syre samma år intervjuade företagets delägare och styrelseledamot Romualdas Dudutis sade han att Håkanstorps slakteri hade gjort en rad förändringar för att förbättra verksamheten, bland annat skaffat nya rutiner, ny ledning och att ny utrustning köpts in. Han beskrev verksamheten som strängt reglerad av myndigheterna.

– Alla företag får anmärkningar. Man kan alltid hitta någonting som är fel. Utrustning kan gå sönder, det kan man aldrig helt försäkra sig om att det inte händer, sade han då till Syre.

Kvävts ihjäl

2018 var det dags igen, då upptäckte Livsmedelsverkats veterinär att höns hade dött i samband med transport. Veterinären bedömde att fåglarna hade dött av syrebrist och utsatts för höga temperaturer vid väntan av avlastning från transporten. Vid andra tillfällen har djur dött på grund av kyla under transporten, rapporterar Djurrättsaliansen, som kallar Håkanstorps slakteri för ett “skandalslakteri.

Närmare 9 miljoner hönor hålls i den industriella äggproduktionen i Sverige, varav omkring 500 000 i burar. Produktionstakten är hög, varje höna värper nästan ett ägg om dagen, skriver Djurens rätt.

Håkanstorp slakteri skriver på sin hemsida att det är Sveriges största värphönsslakteri och att företaget är ekologiskt certifierat. Primärt slaktas höns som görs till färs, hönsbullar och hönsburgare. Dessa exporteras sedan till andra marknader än den svenska.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV