Glöd · Ledare

18 000 onödiga flygningar är ingenting man ”måste” göra

Minns du vad som hände med himlen för två år sen? Den blev alldeles blå klara dagar, utan vita streck kors och tvärs. Blå och tyst. Det var pandemin som fick flygplanen att stanna på marken och människor att stanna hemma. Och mitt i all oro över viruset fanns en förundran. Vi kan i alla fall, vi människor. Vi kan stanna på marken när vi förstår att det behövs.

Flygbolagen klagade i högan sky, Moderaterna ville sänka flygskatten och regeringen verkade mer mån om att plåstra om flygbolag än riskgrupper som var hemma och satt i karantän. Men vi såg i alla fall att det gick.
Så kom vaccinet och hoppet om att allt skulle bli som vanligt igen. Då ökade flygandet, men det blev inte som förr. Det finns ju så många andra bra anledningar att ta tåget istället, eller hålla möte digitalt och slippa lägga tid och pengar på resor och hotell.

Med omikron har vi fått nya restriktioner och ingen vet när eller om pandemin försvinner, fast vi är dubbel- och trippelvaccinerade, nästan allihop. Det tyska flygbolaget Lufthansa ställer in en tiondel av sina flygningar eftersom de har för få passagerare. De skulle ha ställt in mycket fler, men kör med halvtomma plan för att behålla sina slottar, alltså sina inbokade start- och landningsbanor, på flygplatserna. 18 000 onödiga flygningar räknar de med i vinter.

DN frågar vad de tänker om de onödiga utsläppen, och Boris Ogursky på Lufthansa svarar:

– Vi är fullt medvetna om att det har miljökonsekvenser. Men vi måste behålla våra slottider, särskilt vid våra stora flygtrafiknav. Vi behöver dem så snart efterfrågan på flygresor ökar igen.

Nej, Lufthansa, det ”måste” ni inte. Det är en sak att systemet med slottar verkar helt felkonstruerat. Men världen går vidare och ni behöver inte stå på landningsbanan och vänta på att 2019 ska landa igen. Eller ett annat år kanske, innan folk hade börjat tala om flygskam och ta reda på hur man åker tåg med familjen till Italien. Det kommer att vara svårt att vara flygbolag framöver, precis som det var svårt att vara typograf när datorerna tog över och svårt att vara svedjebrukare när växelbruket kom. Men ni vänjer er vid den blå himlen.

Dolda gudar – en bok om allt som inte går förlorat i en översättning.

Polisen har fått i uppdrag att nosa upp papperslösa på jobbet och använda biståndspengar (!) för att få utvisades hemländer att ta emot dem.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV