Radar · Politik

Stöd till klimatskadlig torv räddade den finska regeringen

Ledarna för de fem regeringspartierna med statsminister Sanna Marin (S) i spetsen möter pressen efter att ha nått överenskommelse om ramarna för den ekonomiska politiken.

Regeringskrisen var nära i Finland, men stöd till torvförbränning bidrog till att blidka Centern. Samtidigt lovar regeringen att kompensera för subventionerna av den klimatskadliga torven genom andra klimatåtgärder.

Motsvarande drygt 700 miljoner kronor i ska betalas ut i direkta stöd till Finlands torvproducenter under två år framöver. Dessutom får torvproducenterna sänkt skatt fram till och med 2029. Det är en del i överenskommelsen mellan de fem partierna i den finska regeringen.

Stöd till torvproducenterna var ett viktigt krav för Centern, som lidit svåra förluster i opinionen under de två åren i den socialdemokratiskt ledda regeringen. Partiet uppges ha varit nära att lämna regeringen, innan en uppgörelse kunde nås.

Finland har ett av de mest ambitiösa klimatmålen i världen: 2035 ska landet vara koldioxidnetralt. Samtidigt är Finland ensamma om förbränna torv i stor skala för att producera energi, vilket står för en större andel av landets koldioxidutsläpp än hela personbilstrafiken. Klimatminister Krista Mikkonen från De gröna uttrycker viss besvikelse över stödet till torvförbränningen.

– Det är ett litet steg i fel riktning, säger hon till Huvfudstadsbladet.

Samtidigt framhåller Krista Mikkonen att skattesänkningen till torvproducenterna villkoras med att regeringspartierna kommer överens om nya åtgärder för att minska utsläppen som ska kompensera för beslutet.