Radar · Miljö

Omfattande klimatprotester under pre-COP26 i Milano

Omkring 50 000 personer demonstrerade i Milano under fredagen för att sätta tryck på ledarna som samlats för ett förmöte till COP26.

Omkring 50 000 personer på torget i Milano, stoppad trafik, protester inne i flera mediehus samt engagerade föräldrar som arrangerar en cykeltur från Rom till Milano. Protesterna inför och under förmötet till COP26 har varit omfattande. ”Vi ville göra något som skapar mer resonans, mer ljud”, säger Illaria Pieraccini från Parents for future Italien.

Omkring 50 000 personer samlades på torget i Milano i fredags för att skicka ett budskap till ledarna som samlats för att förbereda sig för klimattoppmötet i Glasgow i november: Det räcker med fina ord, nu är det dags för handling.

Samma budskap hade Parents for futures Italienavdelning med sin cykeltur, som startade i Rom den 24 september och kom fram till Milano under lördagen.

– Vi ville binda ihop den globala strejken den 24 september, där vanligt folk protesterade och toppmötet i Milano där regeringarna samlas för att visa på att alla kan göra något, säger Illaria Pieraccini som är en av organisatörerna.

Parents for future Italien arrangerade cykeleventet och informationskampanjen Running for future, där deltagarna cyklade hela eller delar av sträckan Rom - Milano
Parents for future Italien arrangerade cykeleventet och informationskampanjen Running for future, där deltagarna cyklade hela eller delar av sträckan Rom - Milano. Foto: Parents for future Italien.

Hon hade själv gärna varit med under cykeleventet och protesterna i Milano som de andra, men som småbarnsförälder blev det för komplicerat. Men hon uppmuntrar fler vuxna att delta i klimatprotesterna på den nivå de kan.

– Jag kände själv att jag ville bidra. Jag levde under många år okunnig om detta. Men vi kan inte lämna bollen i händerna på ungdomarna. Det är för krävande.

Hon har märkt av att många fler har närmat sig rörelsen under den senaste månaden, på grund av de olika aktiviteterna de organiserat.

– De olika initiativen vi genomfört har varit en stor hjälp, konstaterar hon.

Under cykelturen har de gjort stopp i flera kommuner längs vägen, för övrigt en gammal pilgrimsled, och haft samtal med lokalpolitikerna där.

– En del svarade oss och andra inte, men vi har iallafall gjort så gott vi kunnat för att nå ut med budskapet, säger hon.

50 000 demonstrerade

Samtidigt har klimataktivister under veckan genomfört en rad demonstrationer och aktioner. Extinction rebellion-medlemmar har blockerat vägar och klättrat upp i trafikljus för att få fram sitt budskap och under onsdagen tog de sig också in till receptionerna till de större mediehusen i Milano för att betona vilken viktig roll media spelar i att berätta om och förklara klimatkrisen.

Under fredagen samlades omkring 50 000 personer på torget i Milano protestera mot de hittills otillräckliga klimatåtgärderna som världens ledare åtagit sig. Även i eftermiddag som är sista mötesdagen organiseras en ny demonstration.

Bland aktivisterna syntes bland annat Greta Thunberg, som under tisdagen höll ett uppmärksammat tal på för-eventet Youth4climate. ”Bla bla bla. Det är allt vi hör från våra så kallade ledare”, sade hon då. Under eventet diskuterade ungdomarna fram ett förslag på åtgärder som de sedan lämnade till de politiska ledarna som under helgen samlats för att förbereda klimattoppmötet i Glasgow i november.

Inkludera de unga i besluten

Förslaget innehöll bland annat önskemål om att inkludera unga människor i beslut om kampen mot klimatkrisen, en hållbar återhämtning efter pandemin med fokus på förnybara energikällor och energibesparingar, nollutsläppsmål för privata företag och en nedstängning av fossilindustrin till år 2030 samt ett utbildningssystem som gör unga människor medvetna om klimatkrisen.

Även under lördagen demonstrerades det för klimatomställning i Milano
Även under lördagen demonstrerades det för klimatomställning i Milano. Foto: Claudio Furlan/LaPresse via AP/TT. 

Vid överlämnandet passade Italiens premiärminister Mario Draghi på att kommentera Gretas uppmärksammade tal.

”Ibland är ”bla bla bla” bara ett sätt att dölja vår oförmåga att vidta åtgärder, men när du genomför så stora förändringar måste du övertyga människor, förklara att siffror, till exempel ökningen med 1,5 grader, inte är något skapat ur det blå men tillhandahålls av vetenskapen, och människor måste bli övertygade om detta”, sade han.

Men han konstaterade också att det behöver göras mer, ”mycket mer”.

”Denna generation, er generation, är den mest hotade av klimatförändringarna. Ni har rätt att be om ansvar, be om förändring. Den ekologiska omställningen är inte ett val – det är en nödvändighet. Vi har bara två alternativ. Antingen så står vi inför kostnaderna nu för denna omställning. Eller så agerar vi senare – vilket skulle innebära att man betalar det mycket högre priset för en klimatkatastrof, sa han under mötet enligt Rai news.