Radar · Miljö

Greta: ”30 år av bla bla bla och vart har det tagit oss?”

Greta Thunberg hade inte mycket till övers för politikernas tomma ord och "bla bla bla" i sitt tal under dagens inför COP-event i Milano.

”Bla bla bla. Det är allt vi hör från våra så kallade ledare”. Det räcker med ord och är dags för handling och klimaträttvisa. Det var budskapet i Greta Thunbergs tal idag när omkring 400 ungdomar samlades för ett inför COP26-möte i Milano.

– Build back better. Bla Bla bla. Grön ekonomi! Bla bla bla. Netto noll till 2050. Bla bla bla. Det är allt vi hör från våra så kallade ledare, sade Greta Thunberg under sitt tal i Youth4climate, ett för-event till COP26 som under tre dagar hålls i Milano samt digitalt. Hon fortsatte:

– Ord. Ord som låter jättebra, men hittills inte lett till någon handling. Våra hopp och drömmar drunknar i deras tomma ord och löften. Så klart att vi behöver konstruktiv dialog, men de har nu haft 30 år av Bla bla bla och vart har det tagit oss?”

Youth4climate är ett tre dagar långt event i Milano som samlar cirka 400 ungdomar från omkring 190 länder runtom i världen. Tillsammans ska de komma fram till och lämna över ett förslag till miljöministrarna som möts mellan torsdag och lördag denna vecka. Men såväl Greta Thunberg som många av de andra ungdomarna har inte några höga förväntningar på att det ska bli annorlunda denna gång jämfört med tidigare möten. 

– Så kallade ledare har handplockat unga människor till möten som detta för att låtsas att de lyssnar på oss, men de lyssnar inte, sa Thunberg enligt Reuters.

Oscar Soria från aktivistnätverket Avaaz konstaterade att det är dags för politiker att börja visa handling också i ekonomiska termer:

”Pengar talar, och om rika länder inte omstrukturerar skulder för fattiga nationer och åtar sig att betala 500 miljarder dollar för klimatåtgärder 2020-2024 så är det ingen idé att slösa tid på dessa möten”, sa han till Reuters.

Mötena i Milano denna vecka är införmöten till klimattoppmötet COP26, som hålls i Glasgow i början av november. Efter att FN:s klimatpanel presenterat sin senaste rapport över det aktuella forskningsläget kring klimatet har en rad röster höjts för att mötet måste komma fram till handlingskraftiga beslut.