Nu ska Sveriges politik gentemot samerna granskas och kartläggas i ett historiskt perspektiv för att belysa konsekvenserna för det samiska folket, enligt ett regeringsbeslut.
Kommissionen kommer att få i uppdrag att sprida kunskap och synliggöra samernas erfarenheter, samt även lämna förslag på åtgärder som ska bidra till upprättelse och främja försoning, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
– Det känns mycket bra att vi äntligen kan tillsätta en sanningskommission. Regeringen har ett ansvar att öka kunskapen om de övergrepp, kränkningar och rasism som samer har blivit och blir utsatta för. För att bidra till att ge urfolket samerna upprättelse och främja försoning är det nödvändigt att öka medvetenheten i hela Sverige om de historiska oförrätter som begåtts och de trauman som lever vidare än i dag. Detta kan också bidra till att något liknande inte händer i framtiden, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind.
En sanningskommissionen är nödvändig för den fortsatta utvecklingen av samepolitiken, menar Amanda Lind.
Tagit många år
Det var 2012 som det lämnades in en motion till Sametinget om att inrätta en sanningskommission. Men det är först närmare tio år senare som ett regeringsbeslut har blivit verklighet. Sametinget skriver att man är överens med regeringen om direktiven för en sanningskommission, men att inga ledamöter till kommissionen har valts än.
– Sametinget välkomnar regeringens beslut att inrätta en sanningskommission om statens övergrepp mot det samiska folket. Det innebär att sanningskommissionen äntligen kommer att bli verklighet, säger Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson, i ett pressmeddelande.
Sametinget skriver att kommissionen ska sprida kunskap om och öka den allmänna förståelsen för samernas historia och hur historiska oförrätter påverkar dagens villkor för samerna, delta i den allmänna debatten och medverka i olika former av utbildnings- och informationsverksamhet.
– Det är nu dags att det samiska folkets historia och verklighet kommer fram i ljuset. Sanningskommissionen har ett stort och viktigt arbete framför sig med att granska statens övergrepp mot det samiska folket och enskilda samer, såväl historiska som de övergrepp och den diskriminering som fortsätter än idag, säger Marie Persson Njajta, sammankallande för Sametingets styrgrupp för en sanningskommission.
– Kommissionen har fått ett brett mandat för att kunna vända på varje sten. Ett viktigt uppdrag för kommissionen är att föreslå åtgärder som ska leda till upprättelse och en förändring, säger Marie Persson Njajta.
Uppdraget ska redovisas senast den 1 december 2025.
Läs mer:
Urfolkens dag samer kräver tillbaka kvarlever från Historiska museet
Samer utan inflytande över eget kulturarv
Regeringens lagrådsremiss om samiskt inflytande otillräcklig