Radar · Utrikes

Tolvårig palestinsk pojke sköts ihjäl – satt i bil med familjen

Ännu en palestinsk pojke har skjutis till döds.

En tolvårig palestinsk pojke, Mohamad al-Alami, har avlidit efter att ha träffats av israeliska kulor i närheten av Hebron, uppger palestinska myndigheter.

Pojken är den tredje civila palestiniern som har dödats på den ockuperade Västbanken inom loppet av några dagar.

Detaljerna kring dödsskjutningen är oklara, men enligt det palestinska hälsodepartementet färdades pojken i en bil tillsammans med sin pappa i staden Beit Ummar, nära Hebron. Han ska ha träffats i bröstet och avlidit på sjukhus några timmar senare.

”Vi håller på att undersöka påståendet att en palestinsk minderårig dödades i skottlossningen. Händelsen granskas av höga befälhavare,” uppger Israels militär i ett uttalande.

Sköt varningsskott

Enligt militären sköt en av dess soldater mot bilens däck eftersom denne trodde att bilen hade varit i området några timmar tidigare i ett ärende som soldaterna uppfattade som misstänkt.

Ett påståendet som tillbakavisas av palestinierna, som säger att det som soldaterna uppfattade som misstänksamt i själva verket rörde sig om en annan familj som under dagen hade begravt sin avlidna dotter.

”Soldaterna försökte stoppa fordonet genom sedvanliga åtgärder som att skrika och skjuta varningsskott i luften. När fordonet inte stannade sköt en av soldaterna mot fordonets hjul för att få stopp på det,” uppger den israeliska militären.

Det finns enligt tidningen Times of Israel inga rapporter om oroligheter i området vid tiden för skottlossningen.

Men Beit Ummar ligger nära Hebron som under åratal varit föremål för bosättningar och övertagande av palestinska mark. Den israeliska människorättsorganisation B´tselem under flera år rapporterat om trakasserier och våld gentemot palestinier i området. 

Andra dödsskjutningen på ett dygn

Händelsen inträffade bara timmar efter det att den israeliska armén sent på tisdagskvällen sköt ihjäl en palestinsk rörmokare nära staden Nablus.

Enligt den israeliska dagstidningen Haaretz hävdar armén att den 41-årige mannen rörde sig i riktning mot soldaterna med ett järnrör i handen.

Vittnesuppgifter gör i stället gällande att mannen bar en skiftnyckel och gick i riktning mot en rörinstallation.

Ytterligare några dagar tidigare, den 24 juli, sköts en 17-årig palestinsk pojke till döds av den israeliska armén i samband med en protest i anslutning till den olagliga bosättningen Eviatar, nära byn Beita. Röda halvmånen uppgav då att totalt nio palestinier skottskadades under protesten. Israel uppgav att två soldater skadades lindrigt.

Flera unga pojkar har skjutits ihjäl

Tidigare i år har flera unga palestinska pojkar skjutis ihjäl och fängslats.

– Våld används av Israel för att upprätthålla sin apartheidregim och för att främja dess mål – vilket innefattar utvidgning av olagliga bosättningar, direkt på palestiniernas mark. Det faktum att redan fyra palestinier dödades i protester mot en nyuppförd friktionspunkt är ett bevis på hur israeliska beslutsfattare och militär inte bryr sig om palestinska liv, sa Amit Gilutz talesperson för den israeliska människorättsorganisationen B´tselem i en tidigare kommentar till tidningen Syre när den sextonårige Ahmed Shamsa blev den femte palestinier att dödas av israelisk militär i Beita. Det skedde utanför Nablus på Västbanken i samband med demonstration mot en olaglig bosättning i området.

Läs mer: Flera palestinska barn dödade av israelisk militär på Västbanken