Radar · Utrikes

Flera palestinska barn dödade av israelisk militär på Västbanken

Femtonårige Mohammad Hamayel begravs efter att ha dödats av israelisk militär i orten Beita på Västbanken.

Sextonårige Ahmed Shamsa blev den femte palestinier att dödas av israelisk militär i Beita, utanför Nablus på Västbanken. Händelsen skedde under en demonstration mot en olaglig bosättning i området.

I orten Beita, med omkring 10 000 invånare, har fem palestinier dödats i år. Förutom Ahmed Shamsa så dödades bland annat femtonårige Mohammad Hamayel tidigare i juni.

Det som föranledde händelsen är en ny israelisk utpost som byggts upp på berget Jabal Sabih, vad som beskrivs som, unikt snabbt. Utposten som i dag innefattar över 40 byggnader började att uppföras för omkring en och en halv månad sedan och tar ockuperar 30 percent av Beitas totala land.

– Skälet för att utposten var att hindra att två palestinska orter från att vara geografiskt sammankopplade, säger Amit Gilutz, talesperson för den israeliske människorättsorganisationen B’Tselem.

– Idén med dessa utposter är att fragmentera palestinier och bryta upp och ta över palestinsk mark och resurser för att därmed kunna kontrollera palestinierna lättare, säger han.

Sextonårige Ahmed Shamsa var den femte palestinier i Beita att dödas av israelisk militär
Sextonårige Ahmed Shamsa var den femte palestinier i Beita att dödas av israelisk militär.

Utposten hotar försörjningen för minst 17 familjer, vilket inkluderar över 100 personer, som lever på att odla oliver på den omkringliggande marken som de ägt i generationer.

– De här utposterna är olagliga även under israelisk lag, men de får stöd från både staten och militären, säger Amit Gilutz och tillägger att det är väldigt ovanligt att en utpost eller byggnader inom en utpost måste tas ner.

– Det är då undantaget som bekräftar regeln.

Vad Gilutz beskriver som är speciellt gällande Beita är med vilken hastighet allting har skett. Normalt när en ny utpost byggs brukar det gå långsamt. Först kommer det ett hus, efterhand behövs det några soldater som vaktar och då byggd det infrastruktur vilket långsamt blir till en utpost.

– Här har det skett i en väldigt hög hastighet, med över 40 byggnader på bara en och en halv månad. Det är unikt, säger Amit Gilutz, och tillägger att det våld som den israeliska militären använt mot demonstranterna tyvärr inte är unikt.

I dag bor omkring 475 000 israeliska bosättare på det ockuperade Västbanken, som är hem till över 2,8 miljoner palestinier.

– Våld används av Israel för att upprätthålla sin apartheidregim och för att främja dess mål – vilket innefattar utvidgning av olagliga bosättningar, direkt på palestiniernas mark. Det faktum att redan fyra palestinier dödades i protester mot en nyuppförd friktionspunkt är ett bevis på hur israeliska beslutsfattare och militär inte bryr sig om palestinska liv.