Radar · Utrikes

Stad i USA fattar beslut om att snabba på utfasning av kött

Staden Berkeley har fattat beslut om att effektivisera processen av att fasa ut animaliska produkter.

Animaliska produkter ska minska rejält i den amerikanska universitetsstaden Berkeley. Nu lägger staden i en högre växel för att snabbare nå målet om en helt växtbaserad matproduktion. Beslutet förankrades i veckan på politisk nivå.

Det var under ett fullmäktigemöte i tisdags som den politiska ledningen i Berkeley, Kalifornien, fattade beslutet: Till år 2024 ska mängden kött i all servering som stadens offentliga verksamheter erbjuder ha minskat med 50 procent.

Det hela är en del i stadens långsiktiga mål om att fasa ut kött helt och hållet från sina måltider.

– Genom att effektivisera Berkeleys övergång till växtbaserade måltider så främjar vi stadens strategiska plan om vara världsledande när det gäller att hantera klimatförändringar, främja miljömässig rättvisa och skydda miljön, meddelar Berkleys borgmästare Jesse Arreguín, och Sophie Hahn, fullmäktigeledamot, i ett skriftligt beslut.

Beslutet uppges också ha fattats på djurrättsliga grunder, något som har lovordats av djurrättsorganisationer som Direct action everywhere (DxE). Gruppen har i sammanhanget uppmanat den politiska ledningen i Berkeley att verka för förändring sedan ett år tillbaka.

– Det här är bara början, säger Almira Tanner, arrangör hos DxE, till The Daily Californian.

Berkeley ledande sedan tidigare

Det är inte första gången som Berkeley ligger i frontlinjen för klimatmässiga och djurrättsliga åtgärder. 2017 blev man bland annat den andra staden i USA, efter West Hollywood, att förbjuda försäljning av päls.

2019 blev man också först med att införa kampanjen ”Green monday”, ett initiativ som syftar till att under måndagar bara servera växtbaserade måltider.

Läs även: FN-stödd rapport: Veganmat viktigast för att stoppa artdöden