Radar · Basinkomst

70 Londonbor får ”basinkomst”

Basinkomsten som delas ut ligger på 50 pund, det vill säga 600 kronor i månaden.

Just nu delas en sorts ”basinkomst” ut i Storbritannien. Det är första gången som ett sådant projekt genomförs i landet, enligt organisatörerna.

70 personer i London får 50 pund i månaden (ungefär 600 kronor), utan att det ställs några krav på hur pengarna ska användas. Det enda som krävs är att de ska bo i vissa kvarter i London och kunna uppvisa sina bankkontouppgifter.

För att en utdelning av pengar ska räknas som basinkomst uppges ofta att summan ska gå att leva på, åtminstone till viss del, vilket alltså inte gäller i detta fall. Men även om 600 kronor inte är så mycket, uppger flera deltagare att de inte skulle gå runt ekonomiskt utan de extra pengarna.

Projektet startades på grund av att många fått det tufft i och med pandemin. Det finansieras genom crowdfunding, efter att två ideella organisationer – the London solidarity fund federation och Basic income conversation – tillsammans har fått in tillräckligt med pengar för att dela ut basinkomsten.

Projektet följs av forskare och resultaten från studien kommer redovisas nästa år, rapporterar den brittiska tidningen Metro.

Läs mer: 

Vad är basinkomst eller medborgarlön? Här är grunderna