Radar · Integritet

Ny app tar reda på vad som händer med din familj om du dör i morgon

Brittiska appen och hemsidan Frisk tar reda på vad som händer med din familj om du dör imorgon.

En ny app kan ta reda på vad som händer med din familj efter att du har dött, skriver The Mirror.

Döden är ett känsligt ämne och det är ogärna något som vi går runt och tänker på om dagarna. Men vi ska alla den vägen vandra.

Detta har blivit ännu mer aktuellt under senaste året med coronapandemin, och om det är något som smittan har lärt oss så är det att ingenting går att ta för givet här i livet.

Hur förberedda är då folk om det värsta skulle inträffa? I Storbritannien har två av tre vuxna personer inget färdigt testamente eller annat som kan hjälpa de kvarlevande, skriver The Mirror.

Appen som ska ge dig koll på läget

Därför tog entreprenören Martin Holdsworth fram appen och hemsidan Frisk, som kan lista ut vad som kommer att hända med dina nära och kära efter att du gått bort. Efter att du registrerat dig och svarat på några enkla frågor blir du tilldelad en slags poäng, något som kan liknas vid en kreditvärdighet. Desto högre poäng, desto bättre. Frisk kan sedan beskriva vad som skulle hända med din familj om du skulle gå bort imorgon.

– Verkligheten är att alla, verkligen alla, skulle gynnas av att ha framförhållning och planera för det här, säger Holdsworth till The Mirror.

Och fortsätter:

– Vet du om vad som händer med dina barn om de är under 18 år när du dör? Och vad händer med dina organ? Hur kommer olika finansiella skatter att slå?

Holdsworth menar också att de allra flesta tar tag i sådana här frågor alldeles för sent. Ofta blir det aktuellt om man får ett allvarligt hälsobesked, eller om någon i ens närhet hastigt gått bort eller blivit svårt sjuk.

Tanken med Frisk är därför att på ett avdramatiserande sätt kunna hjälpa till i ett tidigt skede så att nära och kära vet vad som gäller när tiden är inne, menar Holdsworth.

Läs mer: RFSL och Amnesty: Sverige behöver ny könstillhörighetslag

Läs mer: Så monteras Polens demokrati ned steg för steg

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV