Radar · Inrikes

Ny grön våg – fler unga väljer landet efter pandemin

Skogen och närheten till arbete och vänner lockar de unga som hellre vill bo i en mindre stad än i en miljonstad.

Pandemin har fått många att tänka om och allt fler unga vuxna kan tänka sig att flytta till mindre städer. Utflyttningen från städerna är nu den största på 20 år. Närheten till natur och friluftsliv samt en mer balanserad relation till arbetet lockar. Det visar flera undersökningar. Men trenden är inte entydig och i Wales oroar sig politiker för framtiden.

En ny enkätundersökning visar att många unga européer kan tänka sig att bo i mindre städer. Jobb, natur och prisvärda bostäder är vad som lockar. En majoritet på 62 procent vill inte lägga mer än 30 minuter på att ta sig till jobb, träning och vänner.

undersökningen deltog 6 205 personer mellan 18 och 35 år från sju länder: Sverige, Danmark, Finland, Norge, Schweiz, Tyskland och Österrike. 991 av de svarande bodde i Sverige och utfrågningen genomfördes på internet av undersökningsföretaget Yougov på uppdrag av Afry, ett företag inom teknik, design och rådgivning.

Få vill bo i miljonstäder

I den europeiska enkäten svarade majoriteten att de föredrar att bo i en stad med en befolkning under 100 000 invånare. Bara tolv procent föredrar att bo i en miljonstad.

En undersökning från SCB i februari 2021 visade också att för första gången på 15 år har Stockholms kommun inte den största befolkningsökningen i landet.

– Det förklaras främst av en ökad utflyttning till övriga Sverige och av en minskad invandring, säger Linus Garp, befolkningsstatistiker på SCB i ett uttalande, enligt Dagens arena.

En dryg femtedel (22 procent) svarade i Yougovs undersökning att deras inställning till städer förändrats negativt till följd av pandemin, men 14 procent har fått en mer positiv syn på städer.

— Det vi nu ser är hur ett Sverige bortom storstäderna växer fram. Vi står nu inför en transformation där ett levande kulturliv, bra skola och omsorg, en hållbar livsstil och en väl fungerande bostadsmarknad sätter ramarna för hur unga vill leva och bo i framtiden, säger Thomas Sandell, chefsarkitekt på Afry i ett pressmeddelande.

Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioners (SKR) , säger till SVT att det att det går en grön våg över Sverige, efter pandemin. Människor lämnar storstaden till förmån för mindre orter utanför städerna, och gärna till områden som man tidigare har en relation till. Utflyttningen från storstadsområden var den största någonsin på 20 år, enligt SVT.

Pandemin tvingade folk flytta av ekonomiska skäl

En liknande trend skönjs också i USA, men där har en tredjedel känt sig tvingade att flytta ut på landet av ekonomiska skäl, enligt Pew reserach center.

En enkät som genomförts av Washington Post och George Mason university’s schar school of policy and government visar också att en av tre tillfrågade under 40 år har funderat på att byta karriär sedan pandemin började.

Washington Post skriver att många amerikaner på djupet funderar över hur de vill leva sina liv, och hur relationen till arbete ser ut, och att 28 procent av amerikanerna har funderat på att flytta och att många redan gjort det.

Ingen entydig bild - städer lockar också

Det är unga vuxna under 40 som säger sig vara mest benägna att flytta. De som vill flytta ser det som extremt viktigt att ha nära till naturen, fiske, vandring och campingliv.

Men samtidigt lockar städer och nattliv fortfarande och bilden är inte entydig. Under pandemin valde många landsbygden för att där kunna arbeta på distans. Unga välutbildade, som hade möjlighet att jobba på distans, har också drivit upp huspriserna vilket på sikt kan göra det svårare för andra att bo kvar, skriver tidningen.

I Wales är politiker oroade för att utflyttningen ska fortsätta och regionen drabbas allt hårdare och tappa ännu mer kompetens och skattepengar – och att de inte kommer klara av att ta han om en åldrande befolkning.

Därför ska regionen nu satsa på att attrahera unga att stanna och komma tillbaka, och locka högutbildade med utökade samarbeten med universitet runt om, skriver The Guardian.

Tvingas bo kvar hos föräldrar

Samtidigt har pandemin också slagit hårt mot unga där många blivit arbetslösa. I juli 2020 bodde 52 procent av unga vuxna mellan 18-29 i USA hos sina föräldrar, vilket inte varit fallet sedan den stora depressionen kring 1929, enligt Pew research center.

Men i Sveriger är Skellefteå kommun hoppfulla inför framtiden. Batterifabriken Nothvolt öppnar snart och invånarna ska växa från 73 000 till 100 000 år 2040. Det ör en tillväxt med 40 procent, rapporterar Sveriges radio.

Skellefteås kommunalråd Lorents Burman säger i intervjun att han tror det är närheten till naturen och en modern livsstil som kommer locka många, men får mothugg av reportern som påpekar att hyrorna i staden just nu är enormt höga.

Läs mer:

Nya gröna vågen i feelgood tappning: ”Få böcker beskriver vanliga människors vardagsliv