Radar · Mänskliga rättigheter

Israel fortsätter förstöra gravar –  raderar palestinsk historia

Israel kritiseras gång på gång för sina bosättningar på ockuperad palestinsk mark.

Israel fortsätter att förstöra den palestinska gravplatsen Al-Yusufiya. I en video som delats av flera tidningar på sociala medier syns det hur en förtvivlad mor till varje pris försöker skydda sin sons grav från israeliska soldater och bulldozers.

– Jag kommer inte flytta mig från min sons grav, säger Um Alaa. I videoklippet, som delats av Al Jazeera på Twitter, gråter den svartklädda Um Alaa och lutar sig fram över sonens grav samtidigt som hennes väninna står bredvid. I bakgrunden syns beväpnade israeliska soldater och ljudet från maskiner hörs tydligt.

Den palestinska mamman protesterar mot att Israel ska förstöra den historiska kyrkogården Al-Yusufiya och ersätta den med en ”biblisk trädgård”. Middle East Monitor delar samma video med en intervju med kvinnan. Det enda som finns kvar av Um Alaas son är den här graven. Palestinier menar att Israels attack mot kyrkogården är ett sätt att radera ut historia, rapporterar The Alaraby. På de delar av gravplatsen som Israel börjat förstöra ligger arabiska soldater som dog i kriget 1967 begravda, en del av gravarna är omärkta.

Gravplatsen som Israel i veckan fortsatte förstöra heter Al-Yusufiya och ligger nära gamla staden i Jerusalem. Enligt chefen för de islamska gravplatserna, Mustafa Abu Zahra, eskorterade polis ett team av tjänstemän från den israeliska kommunen till gravplatsen varpå de började gräva, bulldoza och förstöra gravarna. Enligt Mustafa Abu Zahra ingrep flera lokalbor och försökte stoppa förstörandet, men de motades tillbaka av polisen. Polisen förhindrade dem sedan från att ta sig in på platsen igen.

Gravplatsen ska göras om till en biblisk park för turister och bosättare. Gravplatsen har redan varit föremål för den israeliska kommunens maskiner, då man i december i fjol förstörde en trappa och ett staket.

Läs mer:

”Sluta upprätthålla våld och förtryck i Israel och Palestina”

Rapport pekar ut Israel som apartheidstat