Radar · Utrikes

Ny rapport pekar ut Israel som apartheidstat

En skadad palestinsk demonstrant omhändertas efter att ett militärfordon kört över honom vid en demonstration utanför en bosättning på Västbanken.

Den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem pekar ut Israel som en apartheidstat i en ny rapport. Något som har lett till upprördhet eftersom frågan är högst kontroversiell i Israel.

B’Tselem skriver i rapporten att “en regim som använder lagar, taktiker och organiserat våld för att befästa sin överlägsenhet över en annan grupp är en apartheidstat”. Människorättsorganisationen menar att det här är en process som har växt fram under många år och har institutionaliserats på flera nivåer i det israeliska samhället. Det har nu nått en punkt då B’Tselem tycker att det är dags att kalla det för dess rätta ord – apartheid.

Rapporten lyfter fram en rad olika metoder och strategier som den israeliska regimen har använt för att försöka kontrollera och ta över palestinsk mark för att befästa sin makt i hela området. En metod är att söndra och härska genom att splittra människor efter olika grupper och ge dem olika rättigheter, bland annat har palestinier som bor i Israel andra rättigheter än de som bor på Västbanken. Andra exempel som ges är förfarandet att ta över palestinsk mark och sedan förpassa invånarna till trånga enklaver, förhindra fri rörlighet för palestinier samt neka dem politiska rättigheter.

Planer på annektering

En annan allvarlig händelse, enligt B’Tselem, är premiärminister Benjamin Netanyahus uttalande förra året om planer på att annektera delar av Västbanken och införliva dem med Israel.

Kritiker till regimen i Israel har tidigare använt termen apartheid för att beskriva hur palestiniernas rättigheter och levnadsförhållanden skiljer sig från israelernas men termen är fortfarande något av ett tabu i Israel, på grund av dess negativa kopplingar till rasismen i Sydafrika fram till 1994.

B’Tselems rapport har mötts med stor upprördhet från israeliskt håll och har bland annat kallats för ett “propagandaverktyg” av Ohad Zemet, talesperson för israeliska ambassaden i Storbritannien.

– Israel förkastar de falska utsagorna i den så kallade rapporten eftersom de inte är verklighetsgrundade utan representerar en förvriden ideologisk åsikt. Israel är en stark och levande demokrati som ger fulla rättigheter till alla dess medborgare oavsett religion, etnisk bakgrund och kön, säger Ohad Zemet, till NBC News.

Läs mer: Rapport: Rekord för israeliska rivningar av palestinska hem