Radar · Integritet

Hot om avsked rubbar inte övertygade vaccinmotståndare

Protester i Rom den 15 oktober mot reglerna om att alla anställda måste kunna uppvisa ett vaccinationsintyg, ett så kallat green pass.

I flera länder har olika former av obligatorium gällande covid-vaccin införts. I USA måste statligt anställda vaccinera sig för att behålla jobbet, och i Italien rasar facket över att arbetare återkommande tvingas betala för covid-test så länge de inte är vaccinerade.

De skilda uppfattningarna om vaccinen mot covid-19 fortsätter att ge upphov till både polarisering och frågeställningar om individen och kollektivet.

I USA är en majoritet av befolkningen fullt vaccinerade, men för de som inte vill ta sprutan kan följderna bli drastiska – och en del lämnar hellre sina arbeten än låter sig vaccineras. Det amerikanska arbetsdepartementet har infört landsomfattande krav på att alla federalt anställda måste vaccinera sig eller låta testa sig varje vecka. Detsamma gäller för privata företag med över 100 anställda, och företag som negligerar direktiven riskerar böter.

Italien har en vaccinationsgrad på över 70 procent, men de som inte avser ta sprutan har nya, hårda regler att följa. Reglerna kräver att anställda i alla branscher kan visa upp ett så kallat green pass på arbetsplatsen, och den som inte är vaccinerad måste istället göra ett covid-test, något som tidigare var gratis men nu kostar 15 euro, rapporterar SVT och Utrikesbyrån.

– Det innebär att ovaccinerade måste betala för att få jobba, säger Francesco Staccioli, ordförande för syndikalistiska USB, till programmet.

Kidnappade protester

Enligt en undersökning står drygt hälften av italienarna bakom kravet att visa upp vaccinbevis på jobbet. De övriga har inte hållit inne med sina synpunkter. I mitten av oktober demonstrerade arbetare på gatorna i Rom samt i många hamnstäder. Facket är för själva vaccineringen, men mot green pass-tvånget och till Francesco Stacciolis förtret har protesterna kommit att utnyttjas av anti-vaccin-rörelsen.

– De protester som började med hamnarbetarna i Trieste har nästan helt tagits över av anti-vaccin-rörelsen. Samma sak med protesterna i Rom som infiltrerats av fascister. Det är rörelser vi inte vill förknippas med och protester som har blivit våldsamma, vilket är oacceptabelt, säger han till SVT.

I USA tycks antipati mot statliga auktoriteter, i kombination med andra motiv, utgöra en stark bevekelsegrund för att avstå vaccination. Efter att president Biden tillkännagav de nya kraven för anställda var många snabba med att ta sprutan, men för vissa är misstron mot vaccinet starkare än viljan att behålla sitt jobb.

Land of the free

New York Times rapporterar om ett motstånd över hela landet, med uppsägningar från lärare, topprankade fotbollstränare, sjuksköterskor och poliser. Orsakerna bakom oviljan att vaccinera sig är många, enligt NYT: Skepsis mot nya mediciner, religion, uppfattningar om hälsa och inte minst en övertygelse om att de amerikanska värderingarna inte går ihop med någon form av tvångsåtgärd, vad det än må vara. Eller som en lärare från Bronx uttryckte det, ”Regeringen äger inte min kropp”.

I Kanada har deadline för vårdpersonal att vaccinera sig skjutits upp med en månad. Risken var annars stor att vårdkvaliteten skulle påverkas, om de sju procent som ännu är ovaccinerade inte skulle arbeta. Precis som i grannlandet är frihet och egna val tunga faktorer.

– Jag är villig att ge upp min karriär bara för att känna att jag har något att säga till om när det kommer till min egen hälsa, mitt eget beslutsfattande, sa en sjuksköterska i Quebec som vill vara anonym till CBC News.

Leah Cushman, som BBC talat med under en protestmarsch i New Hampshire, USA, är också sjuksköterska. Hon är engagerad i det republikanska partiet och hennes hållning handlar lika mycket om frihet som om religion, säger hon.

Vill inte påverka kroppen

– Jag tror på att min skapare har gett mig ett immunsystem som skyddar mig, och om jag blir sjuk så är det Guds vilja. Jag skulle inte ta någon medicin som påverkar immunsystemet.

Läraren Kahseim Outlaw anför också skäl som går ut på att inte tillföra främmande ämnen i kroppen. Han blev av med sitt jobb då han varken vaccinerade sig eller gick med på att testa sig regelbundet.

– Jag använder inga syntetiska substanser i mitt liv, vare sig det är för medicinska syften, tillskott eller mat. Så tanken på att vaccineras är något som går helt emot hur jag lever mitt liv, säger han till BBC.

Sällan har devisen det personliga är politiskt varit mer sann.

Läs mer:

Andreas Sidkvist om sin antivaccin-hållning: ”Vissa ser mig som hjälte, andra tycker jag är galen”

Vaccinpass – en falsk trygghet?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV