Radar · Politik

Stefan Löfven avgår som statsminister – utlyser inte ett extraval

På måndagen valde han att avgå.

”Ett extra val är inte det som är bäst för Sverige”, säger Stefan Löfven som begärt att avgå som statsminister. Nu väntar talmansrundor för att hitta en ny regering.

Statsminister Stefan Löfven avgår och säger att ett extraval inte är bäst för Sverige i det läge som råder nu. Han avgår och talmannen tar därmed vid och får sondera tänkbara regeringsalternativ.

– Med ett år kvar till val, och en pågående pandemi, är ett extraval inte det som är bäst för Sverige. Jag har begärt att bli entledigad som statsminister, säger Stefan Löfven.

– Jag står till förfogande för att leda en regering som riksdagen kan tolerera. Mitt parti och jag är redo att axla ansvaret för att tillsammans med andra konstruktiva krafter fortsätta att leda vårt land framåt, säger Stefan Löfven.

Enligt uppgift kommer inte talmannen Andreas Norlén (M) ge några kommentarer i dag. Han kommer att entlediga statsministern under dagen och sedan kalla partiledare och språkrör till talmansrunda. Mer information om den rundan kommer vi meddela i ett pressmeddelande senare i dag, säger talmannens pressekreterare Pernilla Eldblom, till DN.

Det var i förra vecka som Stefan Löfven förlorade en misstroendeomröstning i riksdagen, sedan Vänsterpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna sagt att de inte längre hade förtroende för honom.

Vilket var den första gången som en statsminister röstats bort i en sådan omröstning.

Under veckan som har gått har Stefan Löfven försökt hitta lösningar men misslyckats, kvar stod två alternativ som stått till buds – att utlysa extraval eller att avgå.

Beslutet att avgå fattade Stefan Löfven under midsommarhelgen.

– Jag har bestämt mig under helgen. Det här är det svåraste beslut som jag fattat. Under helgen framstod det klart att det var för Sveriges bästa.

Hur styrs Sverige nu?

Fram till talmansrundor är uttömda så kommer det vara Stefan Löfvens regering som styr fram tills dess att en ny statsminister kan utses – i en så kallad övergångsregering.

Det finns inget grundlagen inget som säger vad en övergångsregering får eller inte får göra, men det finns en informell idé om att den inte ska fatta kontroversiella beslut.

Misslyckas talmannen med talmansrundor blir det extraval. Därmed kommer det att bli två val på kort tid i Sverige då ordinarie riksdagsval är i september nästa år.

Läs mer:

S-debattörer rasar mot Löfvens attack mot V – beröm från ihärdig kritiker

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV