Radar · Politik

S-debattörer rasar mot Löfvens attack mot V – beröm från ihärdig kritiker

S-debattören Daniel Suhonen tror att Stefan Löfven kan komma tillbaka som statsminister – genom att V stöttar en budget som de själva inte varit med och förhandlat.

När Stefan Lövfen meddelade sin avgång angrep han Vänsterpartiet för att ha ”lierat sig med ett högerextremt parti” – trots att han behöver V för att komma tillbaka. Nu kritiserar S-debattörer Löfven för att ”bränna broar”.

”Vänsterpartiet lierar sig med de högerextrema, som de förut har sagt att de inte kan ha något att göra med.” Orden från Stefan Löfven på måndagsförmiddagens pressträff syftade på att det var Sverigedemokraterna som begärde den misstroendeomröstning mot Löfvenregeringen som vänsterpartisterna ville se, men som de inte hade mandat nog för att begära på egen hand. Den avgående statsministerns beskrivning fick genast flera vänsterpartister att gå i taket.

”Ärligt talat Steffe, ni har ju gått de högerextrema och högerkonservativa till mötes under flera års tid i migrationspolitiken.
Det är min bestämda uppfattning att V inte borde ha accepterat Löfven som statsminister just p.g.a. att V därmed skulle göra sig beroende av SD för att genomföra löftet om misstroende, men det är fan inte att liera sig, skriver förre V-toppen Rossana Dinamarca på Twitter.

"Inte rimliga ord"

Också flera socialdemokratiska debattörer reagerar mot Stefan Löfvens angrepp på V. Göran Greider, chefredaktör på Dalademokraten menar att Löfven ”bränner broar” genom att attackera det vänsterparti han behöver ha bakom sig för att kunna komma tillbaka som statsminister efter talmansrundorna eller efter ett extraval.

”Det är märkligt att han så bittert angrep Vänsterpartiet och anklagade Nooshi Dadgostar för att ha ”lierat sig med de högerextrema”. Det är helt enkelt inte rimliga ord från en partiledare för (s).”, skriver Göran Greider i en ledare.

Daniel Suhonen som är chef för den fackliga tankesmedjan Katalys och känd som en ihärdig kritiker till den socialdemokratiska partiledningen försvarar däremot Stefan Löfven. Han tolkar angreppet mot Vänsterpartiet främst som en gest emot Centerpartiet, vars stöd han också behöver.

– Det är ett spel mot Centern. Han sa också att det var tillfälligt som Vänsterpartiet hade avvisat hans regering. Det finns öppningar, säger Daniel Suhonen.

Centerpartiet har ännu så länge vägrat acceptera en lösning som bygger på att man förhandlar budget med Vänsterpartiet. Men Daniel Suhonen tror att V kan vara villiga att stödja en S-ledd regerings budget i höst utan att ha vara med och förhandla den. Annars riskerar partiet få skulden för en situation som leder till att en moderatledd regering stödd av Sverigedemokraterna kommer till makten, enligt Daniel Suhonen.

– Vänsterpartiet har fått en seger när de stoppat det väldigt dåliga förslaget om marknadshyror i nyproduktion. Nooshi Dadgostar har etablerats som en stor politiker och partiet har fått respekt. Om man nu kör det här för långt riskerar man det stöd man håller på att bygga upp inför valet 2022. Därför tror jag de är förhandlingsbenägna och vill lösa krisen.

"Strategiskt misstag"

S-märkta Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg menar att socialdemokraternas chans på sikt ligger i att bygga ett block som omfattar både Centerpartiet och Vänsterpartiet.

– Då måste Stefan Löfven reda upp relationen till Vänsterpartiet. På pressträffen verkade han inte vara ett smack intresserad av det, vilket jag tror är ett strategiskt misstag, säger Anders Lindberg till Svt.

Daniel Suhonen menar att det just nu handlar om att lösa den akuta situationen och att möjligheterna för att Centerpartiet att acceptera Vänsterpartiet kan vara större när en fyraårig mandatperiod inleds efter ett ordinarie val.

– Nu handlar det om att regera landet i ett år fram till ordinarie val, säger han.

Läs mer:

Stefan Löfven avgår som statsminister – utlyser inte ett extraval