Radar · Integritet

Cannabisodlare får skulden för vattenstöld i torkdrabbat USA

Vattenstölder är ett gammalt fenomen i USA, men den allvarliga torkan i kombination med ett ökat antal cannabisodlingar förvärrar problemet.

Över tolv miljarder liter vatten har stulits i Kalifornien under de senaste åtta åren, uppger statliga tjänstemän till tidningen the Guardian. Enligt myndigheterna står olaglig cannabisodling bakom en stor del av stölderna.

Den senaste tidens värmebölja har ytterligare förvärrat problemet med vattenbrist, rapporterar the Guardian. Värst drabbat är sydvästra USA.

– Att stjäla vatten har aldrig varit allvarligare, säger John Nores, chef för California department of fish and wildlife marijuana enforcement team (MET), till CNN.

Begreppet ”vattenstöld” ifrågasätts av vissa experter och aktivister men statstjänstemän uppger till tv-kanalen att det handlar om att bland annat cannabisodlare stjäl vatten från till exempel brandposter, brunnar samt hem och gårdar.

Stölderna fördubblats på tio år

Enligt John Nores drabbar stölderna främst jordbrukare, urinvånare och andra små samhällen i Kalifornien. Många har svårt att få vatten och foder till sina djur och en del har förlorat djur i de bränder som också härjar i torkans spår.

Hittills i år har 125 boende i Kalifornien anmält vattenstölder till statliga myndigheter, enligt tidningen Desert Sun. Det är dubbelt så många som för ett decennium sedan, rapporterar the Guardian.

Människor använder sig också av tankbilar för att pumpa upp vatten från floder och sjöar, inte endast för eget bruk utan för att sälja vidare till en underjordisk marknad, rapporterar Desert Sun.

– När staten kommer in i en ny potentiell nödsituation på grund av torkan måste vi se till att denna nya aktivitet inte ytterligare förvärrar vattenbristen, säger Kathryn Barger, Los Angeles county supervisor, till CNN.

”Fantastiska 5,4 miljoner liter”

Nyligen ingrep brottsbekämpande myndigheter mot cannabisodlare i norra Los Angeles County. 131 personer greps, 65 fordon beslagtogs, inklusive två tankbilar, och 19 personer anklagades för vattenstöld, rapporterar the Washington Post.

Curt Fallin, Drug Enforcement Administration’s associate special agent in charge, säger att de boende i Kalifornien ”skulle bli chockade och besvikna över mängden vatten som dessa olicensierade, olagliga grödor använder”, enligt tidningen.

– Enligt vår beräkning kräver de olagliga grödorna i Los Angeles, Riverside och San Bernardino fantastiska 5,4 miljoner liter vatten om dagen, säger han.

År 2020 identifierade Narcotics Bureau 150 olagliga cannabisodlingsaktiviteter i Antelope Valley, där polisen i juli grep 19 personer för vattenstöld. I år finns det drygt 500, rapporterar the Washington Post.

Läs mer Cannabisindustrin blomstrar – och flera länder är nära att legalisera

Läs mer Historiskt” kongressbeslut att avkriminalisera cannabis i USA