Radar · Utrikes

Cannabisindustrin blomstrar – och flera länder är nära att legalisera

Flera länder håller på att legalisera cannabis – och fackföreningarna ökar sina ansträngningar.

Cannabisindustrin blomstrar efter att legaliseringen av marijuana blir allt vanligare. Nu väcks den fackliga rörelsen till liv och många företag omarbetar sina riktlinjer för droger.

I USA kan man i dag se flera kontroversiella reklamkampanjer som rör cannabisbruk, åtminstone från ett svenskt perspektiv. Företagens marknadsföring riktar bland annat in sig på utarbetade småbarnsföräldrar som behöver slappna av lite, med förslagsvis cannabis.

”Ibland kan livet bli lite för mycket. Ibland behöver du cannabis”, lyder budskapet från en av reklamfilmerna som blivit väldigt uppmärksammade på sociala medier.

Cannabisindustrin har även börjat användas för att få folk att vaccinera sig mot covid-19 i USA. På flera håll i landet kan man nämligen få en gratis joint mot att man kan visa upp ett vaccinationsintyg.

På flera håll i USA kan man få en joint mot att man vaccinerar sig mot covid-19
På flera håll i USA kan man få en joint mot att man vaccinerar sig mot covid-19. Foto: Mark Lennihan/TT

Det är framför allt i USA och Kanada som branschen växer snabbare än någonsin. Men även på andra ställen i världen håller inställningen till drogen att förändras radikalt. Det rör sig åtminstone om ett trettiotal länder där företag försöker få människor att inta cannabis för medicinskt bruk, och fler länder är nära att påbörja samma resa.

Tidigare i år kunde man bland annat läsa att Marocko, som är världens största producent, kommer att legalisera plantan. Vilket i sin tur beräknas göra 100 000 jobb legala. Även Mexiko har gått ut med att man har planer för en legalisering, ett besked som välkomnades av organisationen Human Rights Watch.

I dagsläget är det svårt att slå fast exakt hur många arbetstillfällen som cannabisindustrin genererar. Men enbart i USA uppskattas omkring 320 000 människor arbeta i branschen.

Den största fackliga organisationen i landet är livsmedel- och serivcefacket UFCW. Under coronapandemin har många medlemstal sjunkit i olika branscher, men inte på alla håll. UFCW har nämligen arbetat ännu hårdare för att organisera sig och de menar att de nu företrädare tiotusentals anställda som jobbar inom cannabisindustrin.