Det är vanligare att kvinnor får avslag på sin ansökan om sjukersättning än vad det är för män. Det visar uppgifter som Försäkringskassan har presenterat. Nu ska myndigheten granska vad detta beror på.
Av de som ansökte om sjukersättning för första gången under 2020 fick nära 66 procent – över 10 000 personer – nej från Försäkringskassan. Dessutom visar myndighetens egna siffror att benägenheten att säga nej till kvinnor var större än att säga nej till män.
Mer specifikt fick 68 procent av kvinnorna avslag under 2020, jämfört med männens 63 procent. Går man längre tillbaka i tiden blir gapet ännu större. Under 2019 fick 72,1 procent av kvinnorna avslag medan motsvarande siffra för männen landade på 64,9 procent. Och 2018: Nej till 72,6 procent av kvinnorna och 65,3 procent av männen.
Försäkringskassan: Oklart varför
Försäkringskassan vet inte vad könsgapet beror på och menar att det inte finns tillräckligt med data för att ge ett tydligt svar.
”Utifrån tillgängliga underlag kan vi inte förklara skillnaden”, skriver myndigheten i sin årsredovisning för 2020.
Med anledning av detta meddelar Försäkringskassan att man har för avsikt att göra en större analys kring varför avslag om sjukersättning skiljer sig åt mellan olika grupper, bland annat skillnaden mellan kvinnor och män.
Försäkringskassan har som ambition att påbörja analysen under den kommande hösten.
Läs även: Försäkringskassan lovar skärpning: ”Ingen tvekan om att det finns brister”
Läs även: Regeringen: Dessa förändringar behöver Försäkringskassan göra
Läs även: Efter alla avslag – nu synar Försäkringskassan sig själv