Radar · Djurrätt

Askersund vill bli vargfritt – efter rekordjämn omröstning

Askersunds kommun i Örebro län vill inte att det ska finnas några vargar i området.

Askersunds kommun ska vara fri från varg. Det beslutet fattades i kommunfullmäktige efter en ruskigt jämn omröstning under måndagen.

Frågan om vargens närvaro i Askersund har varit en het debattfråga i kommunen under en längre tid då vargarna i trakten ska ha attackerat tamboskap i området vid upprepade tillfällen.

I måndags fattade kommunfullmäktige beslut i frågan och ställde sig bakom förslaget om att kommunen ska vara vargfri. Men ledamöterna var långt ifrån eniga och den inledande omröstningen slutade rekordjämt med 16 röster för och 16 röster emot motionen. Det blev kommunstyrelsens ordförande Caroline Dieker (M) som avgjorde frågan med sin utslagsröst.

Det är Landsbygdspartiet oberoende som står bakom motionen, vilket fått stöd från den borgerliga majoriteten i kommunen.

Miljöpartiet, Västerpartiet, Socialdemokraterna och Centerpartiet har ställt sig emot förslaget med hänvisning till att frågor som rör rovdjur ska fattas av riksdagen och inte på kommunnivå.

– Det finns de som säger att det är ett tramsigt beslut, och att kommunen inte ska syssla med sådana här frågor, men jag håller inte med. Det här kan väcka opinion och ge råg i ryggen till andra som funderar på samma sak och kanske vill motionera eller lämna ett medborgarförslag, säger Ulla-Carin Eriksson från Landsbygdspartiet oberoende som lade fram förslaget till Svenskjakt.

Nyligen utsågs Askersund till Sveriges djurvänligaste kommun i organisationen Djurens rätts årliga rankning, vilket du kan läsa mer om här: Djurens rätt utser årets vinnare: Här är de djurvänligaste kommunerna i landet.