Radar · Djurrätt

Djurens rätt utser årets vinnare: Här är de djurvänligaste kommunerna i landet

I Djurens rätts årliga undersökning om hur djurvänliga Sveriges kommuner är, är skolmaten en betydande del.

För tredje året i rad har Djurens rätt utsett årets mest djurvänliga kommun. Det handlar inte om hur många havrelatte som säljs i Stockholms innerstad, utan om minskad köttkonsumtion och krav vid upphandling. Och där ligger storstadsområdena inte i topp.

Istället är det Närkes pittoreska pärla Askersund som kniper åt sig förstaplatsen, tätt följd av sörmländska Oxelösund och skånska Hässleholm. För att nå en topplacering krävs både seriösa satsningar på att utöka andelen växtbaserad mat och högt ställda djurskyddskrav vid upphandling.

Malmö landar på 15:e plats, Göteborg på 55:e plats och Stockholm först på 98:e.

Grönare mat i skolorna

Andelen växtbaserad mat i skola och förskola fortsätter att öka, meddelar Djurens rätt. Den vanligaste åtgärden är att minska på köttet i befintliga kötträtter. Det är något som över 80 procent av kommunerna uppgett att de gjort.

Karlstad är den kommun som är mest ambitiös. Där vill man minska köttet med 50 procent inom en femårsperiod. Dock är Karlstad den enda kommunen i hela Värmland som säger ja till att servera veganskt i skolorna, och då bara i gymnasieskolorna. Där vinner i stället Gotland och Sörmlands län, där samtliga kommuner säger ja till att servera veganskt.

Runt 30 procent av landets kommuner har infört fler veganska rätter under året, medan knappt 20 procent har utökat sin användning av veganska mejeriprodukter i sin matlagning. Även om ett flertal kommuner säger sig ha ökat användningen av veganska mejerier, ligger den totala användningen fortfarande på en blygsam nivå, menar Djurens rätt.

Djurskyddskrav vid upphandling

I den delen av undersökningen som handlar om djurskyddskrav vid offentlig upphandling, är det Haparanda som ligger i topp. När kommunerna köper in varor måste de följa en lagstiftning och där finns det utrymme att ställa djurskyddskrav som är formulerade av Upphandlingsmyndigheten.

Andelen kommuner som anger att de ställer djurskyddskrav vid upphandling ligger runt 95 procent för samtliga av de vanligaste animalierna, dock på olika nivåer. I undersökningen kunde kommunerna till exempel uppge om de ställer lägre, samma eller högre krav än svensk djurskyddslagstiftning.

Omfattande undersökning

Undersökningen gick till så att Djurens rätt skickade ut två enkäter till landets kommuner, uppdelade på två områden: ”Maten i kommunerna” och ”Djurskyddsbeslut”. Av landets 290 kommuner har 225 kommuner deltagit i undersökningen. Kommuner som inte svarat på undersökningen och som får noll poäng, hamnar då automatiskt på en delad sistaplats.

Tio-i-topp bland de mest djurvänliga kommunerna 2021 i Djurens rätts rankning är:

1. Askersund
2. Oxelösund
3. Hässleholm
4. Haparanda
5. Växjö
6. Katrineholm
7. Robertsfors och Tierp
9. Ludvika
10. Knivsta och Svedala

Hela listan finns här.