Radar · Mänskliga rättigheter

Dystra siffror: Rekordmånga civila dödsoffer i Afghanistan första halvan av 2021

FN varnar för fler civila dödsoffer i Afghanistan än någonsin tidigare i år.

Sedan de internationella styrkorna från USA och Nato börjar dra sig ur Afghanistan i maj i år har antalet civila dödsoffer snabbt ökat till rekordhöga nivåer, enligt en ny rapport från UNAMA, FN:s uppdrag i Afghanistan.

Det har blivit allt farligare i Afghanistan under de gångna månaderna och antalet civila dödsoffer har nått rekordhöga nivåer. Enligt UNAMA, FN:s uppdrag i Afghanistan, har 1659 civila dödats och 3524 skadats svårt under första halvan av 2021. Totalt blir det 5183 individer – vilket markerar en 47-procentig ökning sett från föregående år. 32 procent av de döda och skadade var bara, medan majoriteten, 46 procent, var män och 14 procent var kvinnor.

UNMA varnar nu för att den upptrappade konflikten kan leda till att det i år blir rekordmånga civila som skadas eller dödas i konflikten. Sedan i maj i år, då de internationella trupperna började dra sig tillbaka, har antalet civila som förolyckats kraftigt ökat. Under de senaste två månaderna har lika många som under de fyra första månaderna dödats och skadats.

– Jag uppmanar talibanerna och de afghanska ledarna att ta hänsyn till konfliktens dystra och farliga bana och dess förödande effekter för civila. Rapporten ger en tydlig varning om att ett aldrig tidigare skådat antal afghanska civila kommer att förgås och fördärvas i år om det ökande våldet inte stoppas, säger Deborah Lyons, FN:s särskilda representant för Afghanistan, i ett uttalande.

Deborah Lyons, som också är chef för UNAMA, skickade också en uppmaning till talibanerna och den afghanska regeringen att intensifiera sina ansträngningar vid förhandlingsbordet i Doha, Qatar. Det afghanska folket måste skyddas och få hopp om en bättre framtid, var hennes budskap. Hon betonade också att militär eskalering bara kommer leda till mer civilt lidande, och tryckte på att en politisk lösning måste till. Syre fördjupar diskussionen om Afghanistans framtid och eventuella fredslösningar i ett reportage idag, som kan läsas här.

Flera EU-länder, bland annat Finland och Sverige, har valt att tillfälligt stoppa deportationer till landet i och med det förändrade säkerhetsläget. Att våldet ökat beror på att USA och Nato, efter ett avtal med talibanerna från i februari 2020, nu snabbt drar sig ur landet. Ny deadline för totalt tillbakadragande av trupper är den 31 augusti – med redan idag har 95 procent av alla soldater lämnat landet. USA ger fortsatt en del flygunderstöd till den afghanska regeringen så de ska kunna kämpa mot talibanerna, rapporterade Al Jazeera i helgen.

Läs mer: Norge stoppar utvisningar till Afghanistan
Läs mer: 23-årig förlovad man greps och deporterades före bröllopet