Radar · Migration

23-årig förlovad man greps och deporterades före bröllopet 

Demonstration mot utvisningar till Afghanistan.

Tyskland genomförde så sent som för ett par veckor sedan en utvisning till Afghanistan. En ung man som skulle gifta sig greps när han plockade upp dokument inför bröllopet. Istället för att gifta sig utvisades han i en gruppdeportation från Hannovers flygplats förra veckan. Samtidigt blir säkerhetsläget i Afghanistan värre varje dag.

Det var när 23-åriga Said M förberedde pappersarbetet inför bröllopet som han greps av de tyska myndigheterna, rapporterar InfoMigrants. Han deporterades nyligen tillsammans med flera andra till hemlandet Afghanistan – där säkerhetsläget just nu förvärras dag från dag. Talibanerna har sagt att de nu kontrollerar mer än 85 procent av Afghanistans yta och 90 procent av alla utländska trupper har lämnat landet. Fredssamtal mellan talibanerna och den afghanska regeringen pågår men går mycket sakta, och många menar att talibanerna har ett så pass fördelaktigt läge just nu att det finns små incitament för dem att förhandla med regeringen.

Men trots det fortsätter deportationerna. Sverige valde i förra veckan att stoppa deportationerna tillfälligt, och Finland gjorde detsamma veckan innan dess. I Tyskland är det officiellt bara de som begått brott som deporteras till Afghanistan – men i praktiken stämmer inte det alltid. Det kan ofta handla om småsaker som att någon inte dykt upp på ett möte de kallats till och därför inte anses samarbetsvilliga. Said M, som var minderårig när han anlände till Tyskland 2015, hade två trafikförseelser i bagaget och det är dem som lett till utvisningen, trots att han betalat av sina skulder och aldrig har gjort sig skyldig till ett allvarligare brott. Said M sattes efter gripandet i lägret Eichstätt och var kvar där fram till deportationen från Hannovers flygplats.

En grupp aktivister protesterade på flygplatsen – men liksom här i Sverige genomfördes deportationen trots invändningarna. Det var en stor närvaro av poliser på flygplatsen. 27 personer deporterades på vad som var det 40:e deportationsplanet från Tyskland till Afghanistan sedan 2016.

Enligt den advokat som har hjälpt Said M var han väldigt välintegrerade i det tyska samhället och hade avslutat skolan, lärt sig språket och arbetat regelbundet. Han har erbjudits en praktikplats och hans arbetsplats menar att de vill ha honom där, eftersom han är en utmärkt kandidat för jobbet.

Att han greps före han hunnit gifta sig var enligt advokaten ingen slump utan är vanligt förekommande i delstaten Bayern. Efter giftermålet är det mycket svårt att deportera någon i Tyskland, eftersom personen då får andra rättigheter.