Radar · Mänskliga rättigheter

Israel pekas ut för att bedriva apartheid – igen

Israeliska soldater griper en palestinier som protesterar mot att en israelisk bosättning tar mer mark på Västbaken, Salfit, november 2020.

Israel pekas ut  för att bedriva apartheid i en ny rapport av Human rights watch. Det är den andra rapporten på kort tid som framhåller att Israel använder lagar, riktlinjer och våld för att dominera den palestinska befolkningen.

De israeliska myndigheterna begår brott mot mänskligheten genom förföljelse och apartheid. Det hävdar människorättsorganisationen Human Rights Wathc i en 213-sidor lång rapport A Threshold Crossed: Israeli Authorities and the Crimes of Apartheid and Persecution

“Tongivande röster har under årtal varnat för att apartheid lurar runt hörnet om inriktningen för det israeliska styret över palestinier förändrast”, säger Kenneth Roth, verkställande chef för Human Rights Watch i ett uttalande.

Rapporten ger ett antal exempel som organisationen menar visar hur israeliska myndigheter utövar apartheid, förföljelser och brott mot mänskligheten. För sin argumentation åberopas internationell rätt och att Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen från 1998 (ICC) definierar apartheid som ett brott mot mänskligheten. Denna består av av tre primära element:

1. En avsikt att behålla dominans av en rasgrupp över en annan.

2. Ett sammanhang av systematisk förtryck av den dominerande gruppen över den marginaliserade gruppen.

3. Omänskliga handlingar.

Menar att apartheid även inbegriper etniskt ursprung

Human Rights Watch argumenterar nu för att hänvisningen till en etnisk grupp inte bara ska behandla genetiska ursprung utan också ta hänsyn till etnisk nationalitet och härkomst, ursprung, så som det definieras i den internationella konventionen om avskaffande av alla former av rasdiskriminering. Human Rights Watch åberopar denna argumentation i sin bredare förståelsen för begreppet ras.

Israels utrikesministerium skriver i ett uttalande som tidningen The  Guardian citerar, att Human rights watch under en längre tid drivit en anti-israelisk propaganda. att rapporten är en propagandaskrift, anklagelserna helt orimliga och inte har någon förankring med verkligheten.

I rapporten lyfter Human rights watch fram exempel som de menar är tecken på ett systematiskt förtryck: att palestinier nekas tillstånd att bygga nya bostäder i östra Jerusalem och stora delar av Västbanken, att palestinier hänvisas till vissa vägar, och att deras rörelsefrihet begränsas av särskilda tillstånd och inte kan resa fritt.

Omfattande konfiskeringar av land, nekade av byggnadstillstånd, att bosättare bränner ner olivlundar och att människor vräks från sina hus som rivs ner har också lett till svåra levnadsvillkor och tvångsliknande förflyttningar.

Palestinier lyder också under krigslagar och kan ställs inför militärdomstolar på Västbanken till skillnad mot israeliska bosättare som lyder under civillagstiftning. Detta gäller även barn som ofta grips nattetid och förhörs utan föräldrars närvaro och ställs inför rätta i en militärdomstol.

Israel framhåller ofta att de utsätts för hårdare kritik jämfört med andra länder, samt rätten att försvara sig mot terrorattentat från palestinier.

" Israel uppmärksammas kritiskt mer än de flesta andra länder. Men Israel får också mer stöd än nästan något annat land -- militärt och politiskt stöd från USA, ekonomiskt utbyte med EU",

Det skriver Pål Wrange, professor i folkrätt vid Stockholm universitet, på Twitter.

Syre har tidigare skrivit om att den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem också benämner israel för att vara en apartheidstat, i rapporten This is apartheid. Organisationen skriver bland annat att “en regim som använder lagar, taktiker och organiserat våld för att befästa sin överlägsenhet över en annan grupp är en apartheidstat”. Människorättsorganisationen menar att det här är en process som har växt fram under många år som institutionaliseras på flera nivåer i det israeliska samhället.

Läs mer: B´tselem rapport pekar ut Israel 

Rubriken har uppdaterats i efterhand med att Israel anklagas för att bedriva apartheid samt förtydligat kring begreppet etniskt ursprung

Ylva Bergman

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV