Radar · Miljö

Kyrkor mobiliserar inför Cop26: ”Rör våra innersta värderingar”

Ärkebiskop Antje Jackelén åker till Cop26 för att föra fram budskapet att kraftfulla åtgärder krävs för att tackla klimatkrisen.

Gör vad som krävs för att nå 1,5-gradersmålet. Det är ett av kraven i en global namninsamling som kyrkor världen över står bakom inför Cop26 i Glasgow. Ska vi klara klimatkrisen behövs en andlig dimension, anser ärkebiskopen Antje Jackelén. ”Det handlar om vår förmåga att förändra en livsstil som inte främjar livet”, säger hon.

Många av världens trossamfund hör till dem som nu försöker sätta press på världens politiska ledare inför klimattoppmötet Cop26 i Glasgow. I början av månaden samlade påve Franciskus ett 40-tal religiösa ledare för ett möte i Vatikanen. Företrädare för judendom, islam, buddhism, hinduism, taoism och en rad andra religioner enades då bakom krav på kraftfulla åtgärder mot klimatkrisen. Bland annat uppmanade de religiösa ledarna till snabba utsläppsminskningar för att hålla uppvärmningen under 1,5 grader och till kraftigt ökade ekonomiska insatser från världens rika länder för att stödja fattigare länder med omställning och klimatanpassning.

Protestantiska kyrkor världen över har ställt sig bakom snarlika krav som de nu samlar stöd för i en namninsamling. Religiösa samfund har en viktig roll i kampen mot klimatkrisen, anser Antje Jackelén, ärkebiskop i Svenska kyrkan som är en av de kyrkor som deltar i kampanjen.

– Det har blivit allt tydligare att klimatfrågan inte bara är politisk och ekonomisk utan också existentiell och andlig. Den rör våra innersta värderingar, säger hon.

Ärkebiskopen pekar på de genomgripande förändringar som krävs av både enskilda människor och hela samhällen för att tackla klimatkrisen. Ett andligt perspektiv på frågan kan skapa en större beredskap att genomföra dem, tror hon.

– Det handlar om vår förmåga att förändra en livsstil som inte främjar livet, säger Antje Jackelén.

Hopp är centralt för att vi inte ska resignera inför klimatkrisen, anser hon. Även här ser hon en roll för kyrkorna. Men det handlar inte om att skyla över det allvarliga läge mänskligheten befinner sig i.

– Ibland talar man om hopp, men menar dagdrömmeri. Istället för att fly från verkligheten behöver vi ta in den och samtidigt ha energi att visa handlingskraft. Det kan tron ge oss.

Läs mer:

Klimataktivisten inför Cop26: ”Folk i Kenya dör av svält”

Klimatsatsningar äts upp av subventioner för 30 miljarder: ”Hindren är politiska”

Karin Lexén inför Cop26: ”Akut läge – men det finns hopp”