Radar · Migration

Storbritannien inte välkommet till migrantmöte

Aktivister som kämpar för migranters rättigheter tänder ljus i Calais, norra Frankrike.

Storbritannien är inte välkommet till ett möte i helgen om migrantkrisen, meddelar Frankrikes inrikesminister Gerald Darmanin sin brittiske kollega Priti Patel.

Mötet, som Frankrike är värd för, kommer att hållas som planerat på söndag med Belgien, Nederländerna, Tyskland och EU-kommissionen närvarande, enligt en källa nära den franske inrikesministern.

Att britterna stängs ute sker i protest mot att Storbritanniens premiärminister Boris Johnson på Twitter offentliggjort ett brev om migrantkrisen.

I brevet till Frankrikes president Emmanuel Macron föreslår Johnson att Frankrike tar tillbaka migranter som korsat den Engelska kanalen. Enligt Johnson skulle detta ”avsevärt minska – om inte stoppa – migrantströmmen över gränsen och spara tusentals liv”.

Johnson föreslår också gemensamma gränspatruller, flygövervakning och att länderna delar underrättelser med varandra.

"Besvikelse"

Brevet var en ”besvikelse”, enligt Frankrikes Darmanin.

”Att göra det offentligt gör saken ännu värre. Därför måste jag ställa in vårt möte i Calais på söndag”, skriver Darmanin i ett meddelande till Patel.

En talesperson för Frankrikes regering, Gabriel Attar, säger i sin tur till nyhetskanalen BFM-TV att Frankrike har ”tröttnat på att Storbritannien talar ut från båda sidor av munnen” när det gäller samtal kring migrantfrågan.

Storbritannien ber Frankrike att ompröva beslutet.

– Det ligger i vårt intresse. Det ligger i deras intresse, säger Storbritanniens transportminister Grant Shapps till BBC och tillägger att inget land kan ensamt lösa migrantkrisen.

27 miste livet

I veckan miste 27 migranter livet när de försökte ta sig över Engelska kanalen till Storbritannien, i den dödligaste olyckan hittills. Endast två överlevare har hittats kraftigt nedkylda, en irakier och en somalier, enligt Gerald Darmanin.

En polisutredning om mord har inletts. Fem misstänkta människosmugglare har gripits.

Läs mer:
Trots upprepade försök: Storbritannien misslyckas stoppa båtmigrationen