Radar · Migration

Trots upprepade försök: Storbritannien misslyckas stoppa båtmigrationen

I nordöstra Frankrike bor flyktingar och migranter ofta under svåra förhållanden.

Över 25 000 migranter har tagit sig till Storbritannien från Frankrike via Engelska kanalen hittills i år. Under onsdagen inträffade ett stort skeppsbrott på sträckan då minst 27 migranter dog. Organisationen Channel Rescue tar nu strid mot Storbritanniens migrationspolitik, samtidigt som konservativa debattörer driver på för en ännu hårdare linje.

Storbritannien har länge velat sätta stopp för båtmigrationen över Engelska kanalen, som i veckan tog minst 27 liv när en migrantbåt råkade i sjönöd. Tonen blir allt mer desperat inom den brittiska regeringen, där det i veckan rapporterats om att Priti Patel, Storbritanniens inrikesminister och ansvarig för migrantion, kritiserats internt för att inte lyckas sätta punkt för migranternas resor. Priti Patel har å andra sidan kritiserats flitigt av människorättsförsvarare. Organisationen Channel Rescue skrev under torsdagen på sitt Instagramkonto att de ska dra henne inför rätta just på grund av den politik hon står för. Enligt Channel Rescue bryter den mot internationell lag, eftersom Priti Patel förespråkar så kallade push backs till Fankrike.

Priti Patel är välkänd för att ha en hård ton mot flyktingar och migranter – men det finns de som menar att hennes åtgärder inte duger. Bland annat så har Storbritannien sedan 2019, då båtmigrationen ökade kraftigt i Engelska kanalen, lagt stora summor på att utrusta fransk polis för att de ska stoppa migranterna innan de ger sig av från den franska kusten mot Storbritannien. I november i år sattes nytt rekord på en dag, då 853 flyktingar anlände.

Vill se ännu hårdare tag

Sir Edward Leigh, konservativ debattör och brexit-förespråkare, sa i veckan att inrikesminister Priti Patel har ”tappat kontrollen” över antalet människor som reser i små sjöodugliga båtar över Engelska kanalen, enligt The Guardian.

– Inför omröstningen (om brexit) sa vi brexit-anhängare att vi skulle ta tillbaka kontrollen. Om du säger till de mest desperata ekonomiska migranterna att vi kommer bistå med en grattis gräns- och taxiservice över Engelska kanalen, vi kommer aldrig deportera er, vi kommer se till att ni får bo i hotell hur länge som helst – är det konstigt att fler och fler kommer hit då? sa Sir Edward Leigh enligt den brittiska tidningen, och fortsatte:

– Det här är nu ett nationellt nödläge. Kommer inrikesministeriet införa en nödlag som trumfar brittisk lag om mänskliga rättigheter och placera de här människorna i säkra boenden nu?

Priti Patel har tidigare föreslagit att Storbritannien ska låta sig inspireras av den australiensiska modellen och bygga center utanför Storbritannien där flyktingar ska vistas under tiden som de väntar på svar på sin asylansökning. Storbritannien, med Priti Patel i spetsen, har också beslutat om att vända på flyktingbåtar i Engelska kanalen. Frankrike har varnat för att det är en taktik som skulle komma att kosta människoliv.