Radar · Politik

Nya turer om Kry – Vänsterpartiet anmäler region Stockholm

Krys vårdcentral i Gallerian i centrala Stockholm.

Region Stockholm anmäls till Konkurrensverket. Detta efter att 1177 Vårdguiden instruerats att hänvisa patienter till Kry för att avlasta den övriga vården.

Turerna krig vårdbolaget Krys planer på att ta över driften av 1177 Vårdguiden fortsätter. I torsdags kunde Syre berätta om flera kopplingar mellan Kry och moderata politiker på olika nivåer. Dagen efter avslöjade Dagens nyheter att region Stockholm i mars gav 1177 instruktioner att hänvisa patienter till Kry för att avlasta vården – något som fått bolagets konkurrenter reagera. Nu anmäler Vänsterpartiet region Stockholm till konkurrensverket.

– Det här är ett solklart fall av otillbörligt gynnande av ett företag framför andra. Tyvärr är vi inte förvånade – att regionstyret har täta och personliga band till Kry har märks många gånger de senaste åren, och regelverket har anpassats till Krys affärsmål, säger Anna Sehlin (V), regionråd i opposition i ett pressmeddelande.

Beslutet att hänvisa patienter som inte behövde akut sjukvård till Kry – men inte andra nätläkarbolag – togs i mars av den särskilda sjukvårdsledningen som aktiverats till följd av det stora trycket på vården under coronapandemin. Motivet var att avlasta vården, enligt Christoffer Bernsköld, enhetschef på enheten för allmänmedicin inom region Stockholm.

Läs mer:

Flera kopplingar mellan Moderaterna och Kry – som håvar in skattepengar

Kritiken växer mot Kry – vilseleder om ersättningar