Zoom

Hur djurvänlig är din matkasse?

Av 13 undersökta matkassar har fem valt att skriva under ECC:s kriterier för högre djurvälfärd inom kycklingindustrin.

E-handel med matkassar har ökat kraftigt under de senaste åren, inte minst under pandemin. Men hur djurvänliga är de? Och varför marknadsförs veganska kassar i termer av miljö och hälsa, men sällan djurrätt?

I hemmaisoleringens tid drar matkasseföretagen vinstlotten. Men hur ligger det till med djurhänsynen hos de som levererar din mat till dörren?

Kycklingar är flest och har det sämst inom djurindustrin, konstaterar Djurens rätt. Organisationen har nyligen undersökt huruvida matkasseföretag på den svenska marknaden tar ansvar för kycklingarnas välfärd genom European chicken commitment (ECC), ett antal kriterier som tagits fram av Djurens rätt och 27 andra djurrätts- och djurskyddsorganisationer. Kriterierna är striktare än vår djurskyddslagstiftning, och baseras på forskning om djurvälfärd.

Resultatet är blandat. Av 13 undersökta matkassar har fem valt att arbeta enligt ECC. Fyra har visat intresse utan att göra något offentligt ställningstagande, och fyra har inte visat något intresse. ”Mest anmärkningsvärt är kanske att marknadsledaren Linas matkasse hamnar i botten av rankingen”, skriver Djurens rätt på sin hemsida. Nathalie Söderström, ansvarig för företagsrelationer på organisationen kommenterar i ett pressmeddelande:

– Det är bekymrande att Sveriges största matkasse Linas matkasse inte tar sitt ansvar i frågan men däremot positivt att de globala jättarna visar vägen, säger hon, och syftar på att internationellt verksamma företag som Marley spoon och Hello fresh skrivit under ECC.

Linas "vegetariska" matkasse innehåller ägg och mejeriprodukter och är enligt hemsidan till ”för dig som vill laga goda och moderna vegetariska rätter med möjlighet för tillägg av fisk och fågel”
Linas "vegetariska" matkasse innehåller ägg och mejeriprodukter och är enligt hemsidan till ”för dig som vill laga goda och moderna vegetariska rätter med möjlighet för tillägg av fisk och fågel”. Arkivbild på Lina Gebäck, en av grundarna. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Linas matkasse: Svensk fågel driver utvecklingen

Så varför har Linas matkasse valt att inte signera överenskommelsen? Företagets hållbarhets- och kvalitetschef Anna-Lena Dahlberg svarar så här på Syres fråga:

– Vi anser att ECC driver vissa frågeställningar i en riktning som kan förbättra djurvälfärden, men en hållbar produktion består av fler aspekter än de krav som ingår i ECC.

Vad gäller hållbar djurvälfärd hänvisar hon till företagets ställningstagande att enbart sälja svensk kyckling.

– Vi är också trygga med att våra leverantörer och branschorganisationen Svensk fågel driver utvecklingen gällande djurvälfärd i rätt riktning.

Vad skiljer då Svensk fågel från ECC:s krav? Kycklingarna märkta Svensk fågel lever enligt branschorganisationen själva på mindre yta, i mörkare miljöer och bara ungefär hälften bedövas med gas i stället för nedsänkning i elektriskt bad.

Sistnämnda metoden har uppmärksammats för att inte alltid fungera, vilket Syre tidigare har skrivit om.

Dessutom ställer ECC krav på utevistelse, något som kycklingar märkta Svensk fågel inte får uppleva.

Ingen vegansk kasse

Linas matkasse inte erbjuder inte heller någon vegansk matkasse. Alternativen som är enligt hemsidan de två blandkostkassarna ”Enkelt och lättlagat” respektive ”Klassiskt och inspirerande”, samt kassen ”Vegetariskt”. Sistnämnda beskrivs så här: ”För dig som vill laga goda och moderna vegetariska rätter med möjlighet för tillägg av fisk och fågel. Innehåller ägg, ost och mjölkprodukter.”

Enligt Anna-Lena Dahlberg är orsaken till att ingen växtbaserad kasse erbjuds att Linas matkasse nyligen har gjort stora förändringar i sin tjänst:

– Som kund kan man nu skräddarsy sin egen kasse genom att välja bland över 40 rätter i veckan. Vi erbjuder en bred variation av rätter och recept, bland annat helt växtbaserade alternativ. Den kund som önskar helt växtbaserade middagar kan enkelt välja det på vår hemsida.

Miljö och hälsa – inte djurrätt

De matkasseföretag som erbjuder helt växtbaserad altenativ betonar ofta hälsa och miljö, men inte djurrätt. Sajten hittamatkassen.se, som jämför olika matkassar, skriver under rubriken ”Därför ska du äta veganskt” följande:

”Vegansk kosthållning har en bevisad stark och tydlig effekt på hälsa, både fysisk och psykisk. Personer med en vegansk kosthållning mår bättre, går inte upp i vikt på samma sätt som en person som äter kött. Det genererar bättre värden på många plan att äta vegansk mat.”

Syre frågar Andreas Hogmalm på hittamatkassen.se om hur tankarna går kring formuleringarna.

– Vår bedömning är att hälsa och miljö är de starkaste argumenten för att äta en vegansk kost, eftersom de har en direkt påverkan på oss människor. Det utesluter absolut inte att djurens rätt är ett starkt argument för att äta vegansk kost, men vi ser en större efterfrågan på veganska matkassar utifrån behovet att äta hälsosam mat och att minska klimatavtrycket.

Kan det rent utav vara negativt för försäljningen att förknippas med djurrätt, tror du?

– Vi tror inte att det har en negativ verkan på försäljningen. Vår uppfattning är att de allra flesta människor känner stor sympati för djuren och vill att de ska behandlas på rätt sätt.

Andreas Hogmalm planerar att lyfta fram djurrättsargumenten på sajten framöver, säger han.

– Vi är mer upplysta i dag och kommer definitivt att uppdatera texten med de positiva effekter vegansk kost har på djurens rätt.

En vegansk kasse från Årstiderna
En vegansk kasse från Årstiderna. Foto: Årstiderna

"Toppstolta över veganmärkning"

En matkasse som har skrivit under European chicken commitment och även säljer en vegansk matkasse, är Årstiderna. Kassen marknadsförs dock främst i miljötermer på företagets hemsida: ”Veganska matkassen passar dig som vill äta ännu grönare eller prova en 100 procent vegansk livsstil. Allt är 100 procent ekologiskt!”

Är djurrätt inget ni vill skylta med?

– Självklart vill man förknippas med bra villkor för djuren! Vi tycker inte att man kan vara hållbar utan att ta hänsyn till djurvälfärd, klimatet och planetens välbefinnande. Sedan kan ingen vara perfekt, men genom att inspirera våra kunder på olika sätt vill vi göra det lättare att välja hållbart, både socialt, djurrättsligt, hälsomässigt och miljömässigt, berättar Årstidernas online sales manager Johanna Ternander.

Årstiderna använder sig även av veganmärkning i sin marknadsföring, påpekar hon.

– Djurrätt är en självklar del av vårt hållbarhetsarbete och det är ingenting vi är blygsamma om. Vi har bland annat Djurens Rätts ”I’m Vegan”-märkning på båda våra veganska matkassar, något vi är toppstolta över.

Fotnot: Syre har erbjudit företagen Simple feast och Enkla kassen, som också också säljer veganska matkassar att svara på frågor om djurrätt, men utan svar.

Så rankas matkasseföretagen i fråga om kycklingvälfärd

Företag som valt att arbeta enligt ECC:

Hello Fresh
Marley Spoon
Matkomfort
Veckansmiddag
Årstiderna
Företag som visat intresse för att arbeta enligt ECC men som inte har något offentligt ställningstagande:
Familyfood
KitchenWiz
Mat & Ro
Svarta Lådan
Företag som inte visat något intresse att gå framåt med ECC:

Ecoviva
Gastrofy
Linas Matkasse
Middagsfrid
Källa: Djurens rätts undersökning Vad gömmer sig i din matkasse? En rapport om kycklingvälfärd hos matkasseföretagen

European chicken commitment – kriterier

Mer plats för kycklingarna: Beläggningsgraden, alltså hur trångt kycklingarna har det, ska inte överstiga 30 kg/m². I Sverige är den tillåtna siffran 36 kg.
Hälsosammare kycklingraser: Förbud mot snabbväxande kycklingar som bland annat får svårt att gå eftersom deras ben inte hänger med i den tillväxttakt de avlats fram till.
Skonsammare bedövning vid slakt: Förbud mot att sänka ned kycklingarna i strömförande bad som bedövningsmetod. I stället används enligt ECC gasbedövning.
Förbättrad inomhusmiljö: Tillgång till plattformar eller sittpinnar samt material att picka i förutom underlaget de går på, och högre ljusstyrka, vilket ger mindre skador.
Rätt till utevistelse: Gäller minst 20 procent av kycklingarna. (Djurens rätt rekommenderar större andel.)
Följa EU:s lagar, tredjepartsgranskning och publik rapportering: Gäller även kyckling som importeras till EU. 
Källa: Djurens rätt