Radar · Djurrätt

Kycklingar skållas levande – Djurens rätt kräver stopp

Kycklingar hängs upp och ner inför bedövningen, en metod som i sig är plågsam då många fått benbrott under transport och ovarsam hantering, enligt Djurens rätt.

Ännu ett slakteri brister i bedövningen av kycklingar före slakt, vilket gör att de i stället skållas levande. Det rapporterar organisationen Djurens rätt, som kräver ett stopp för bedövningsmetoden.

– Det här har gått för långt. Vi kan inte acceptera att kycklingar riskerar att skållas levande på grund av utdaterade, dåligt fungerande bedövningsmetoder, säger Anna Harenius, sakkunnig etolog på Djurens rätt i ett pressmeddelande.

Metoden som organisationen kritiserar är så kallad elbadsbedövning. Den går ut på att levande kycklingar hängs upp och ner i benen och får huvudet doppat i ett elektrifierat vattenbad. Därefter sticks de i halsen för att avblodas, och slutligen skållas de i hett vatten.

Men bedövningen fungerar alltså inte alltid. Brister har i samband med Livsmedelsverkets rutinkontroller under 2018 uppdagats på öländska Guldfågeln, då minst tio kycklingar skållats levande. Och nu även på slakteriet Lagerbergs Atria i Sölvesborg, skriver Djurens rätt.

– Det är sånt som inte får förekomma, att djur som inte är döda går vidare till “skållen”. Det är djurskyddsmässigt inte acceptabelt, sa Lotta Berg, veterinär och professor på Nationellt centrum för djurvälfärd, vid SLU till SVT angående att elbadsbedövningen visat brister 2019.

Kycklingar på Guldfågels slaktanläggning i Mörbylånga, som tidigare uppvisat brister i elbadsbedövning
Kycklingar på Guldfågels slaktanläggning i Mörbylånga, som tidigare uppvisat brister i elbadsbedövning. Foto: Lars Pehrson/SvD/Scanpix

40 miljoner kycklingar slaktas på Guldfågelns slakterier varje år, enligt Djurens rätt. Det är det enda storskaliga slakteriet som använder sig av metoden elbadsbedövning. En alternativ bedövningsmetod är gas, som koldioxid eller kväve.

– Nu måste både Guldfågeln och Atria ta sitt ansvar för djurskyddet och fasa ut den här bedövningsmetoden fortast möjligt, säger Anna Harenius.