Radar · Miljö

Efter besked om slutförvar: S-ledamot hotar Bolund med misstroende

Miljöminister Per Bolund hotas att fällas av riksdagen efter dagens besked att beslut om slutförvar för kärnavfall dröjer.

Miljöminister Per Bolund (MP) hotar att fällas av riksdagen. Efter beskedet om att beslutet om slutförvar dröjer öppnar en S-ledamot för att stödja ett misstroende.

Mellanlagret i Oskarshamn byggs ut, men beslut om det planerade slutförvaret i Östhammar dröjer, meddelade regeringen på torsdagsförmiddagen. Det innebär att Oskarshamns kommun körs över. Där fruktar man att mellanlagret som finns där ska finnas kvar under mycket lång tid och rent av i praktiken bli ett slut förvar.

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Laila Naraghi från Oskarshamn öppnar nu för att stödja ett eventuellt misstroende mot miljöministern.

– Jag har inget förtroende för Per Bolunds sätt att hantera den här frågan, så det känner jag spontant att jag skulle kunna överväga, säger hon till Dagens nyheter.

Om samtliga riksdagsledamöter från M, KD, SD och L skulle rösta för ett misstroende fattas ett enda mandat för att fälla ministern. I så fall skulle Laila Naraghis beslut bli avgörande. Hon betonar att hon ännu inte hunnit tänkt igenom alla konsekvenser av ett sådant beslut.

– Det viktigaste för mig är när ett beslut om slutförvar kan komma.  Om Per Bolund skulle fällas och avgå, då ska en ny miljöminister till, och den risk jag ser är att beslutet om slutförvaret fördröjs ytterligare. Därför kommer jag att läsa igenom regeringsbeslutet noga och reflektera över bästa vägen framåt, säger Laila Naraghi till Dagens nyheter.

Inget av högerpartierna har ännu slagit fast att de väcker misstroende, men enligt Sverigedemokraternas Mattias Bäckström Johansson ”ligger det i vågskålen”.

Efter beskedet anmälde Liberalerna Per Bolund till konstitutionsutskottet. Partiet anser att miljöministerns hantering av kärnavfallsfrågan skadat industrins och kommuners förtroende för staten. Enligt partiledaren Nyamko Sabuni är det däremot inte aktuellt att väcka ett misstroende.

Läs mer:

Nytt besked: Utökat kärnavfallslager i Oskarshamn

Här ska vårt kärnavfall vila i 100 000 år

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV