Radar · Miljö

Nytt besked: Utökat kärnavfallslager i Oskarshamn

Regeringen ger grönt ljus till att utöka kärnavfallslagret i Oskarshamn, något som de styrande i Oskarshamn protesterat mot – då de befarar att det kan bli där på obestämd tid om ett beslut om slutförvar drar ut på tiden.

Mellanlagret i Oskarshamn får ta emot mer utbränt kärnbränsle och radioaktivt avfall. Det beslutet har regeringen nu fattat meddelade miljö- och klimatminister Per Bolund i dag, rapporterar TT. 

– Regeringen har idag beslutat att tillåta en kapacitetsökning i Clab. Det är för att vi då kan undvika att kärnkraften får stänga ner 2024, säger Bolund till TT.

Det har varit hårt tryck på regeringen att fatta beslut om var använt kärnbränsle ska slutförvaras. Bara om ett par dagar skulle den deadline som statliga Vattenfall satt upp för när de skulle behöva besked löpa ut. Det för att kunna starta om reaktorer efter översyner som ska ske 2024. Annars skulle mellanlagret i Oskarshamn riskera att bli fullt. 

Men med dagens beslut om att utöka mellanlagret står det klart att regeringen ännu inte är beredda att fatta något beslut om ett slutförvar. Från början skulle de båda besluten om utökning av mellanlagret och ett slutförvar tas sammanhållet – men i somras föreslog regeringen att en utökning av mellanlagret i Oskarshamn skulle brytas ut från beslutet om slutförvar, vilket skapade en öppning för att vänta med beslutet kring slutförvaret. 

”Regeringen vill genom en uppdelning av de olika besluten förhindra att Sverige sätts i en situation som riskerar vår elförsörjning”, skrev det ansvariga statsrådet, miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) i en kommentar till TT häromdagen.

Samtidigt finns det en farhåga bland de styrande i Oskarshamn att beslutet om ett slutförvar drar ut på obestämd tid – och att mellanlagret därför blir ett de facto slutförvar. 

”Vi kommer inte acceptera att regeringen förvandlar Clab till ett långsiktigt slutförvar. Det är inte avsett för detta och således inte ett säkert tillvägagångssätt. Vi ställer upp på en ökad lagring om slutförvaret och inkapslings­anläggningen får ett tillåtlighetsbeslut från regeringen, skrev Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamns kommun och Laila Naraghi (S), riksdagsledamot för Oskarshamn, Kalmar län häromdagen på DN-debatt.

Läs mer: Här ska vårt kärnavfall vila i 100 000 år

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV