Radar · Migration

Attacken i Kabul: Wahid ville tillbaka till Sverige – skadades i sprängningen

Wahid åkte till flygplatsen i hopp om att komma med ett plan till Sverige.

Wahids svenska vän uppmanade honom: Åk till flygplatsen. När bomben briserade skadade han huvud och fot. ”Jag är väldigt rädd, jag har panik”, säger han till Syre.

22-åriga Wahid hörde till dem som kom för sent till Sverige. Endast de ungdomar som kom före 24 november 2015 gavs en ny chans att stanna genom gymnasielagen. Dit hörde inte Wahid och han deporterades till Kabul 2019.

På torsdagen fick han en uppmaning via messenger från Nannethe Nabben, en kvinna som hjälpte honom under hans tid i Karlstad: Ta med dig dina papper från Sverige, åk till flygplatsen och försök komma med ett plan. Han följde uppmaningen.

Skulle hjälpa äldre man – då smällde det

Redan när han kommer dit är stämningen kaotisk. Trängseln är stor. Wahid ser en äldre man ligga på marken. Wahid försöker förgäves påkalla andras uppmärksamhet för att mannen ska få hjälp. Just när Wahid ska ställa sig upp efter att ha försökt få kontakt med den äldre mannen briserar en av de två bomber som kostade minst 40 människor livet.

– Jag förstod inte vad som hände, jag bara låg på marken, säger Wahid via tolk när Syre talar med honom med hjälp av Messenger.

Vad som hände direkt efter detonationen har han inget grepp om.

– Det kändes som att jag dog. Jag kunde inte se, inte höra, säger Wahid.

När han vaknar till en stund senare ligger skadade människor på honom. Han lyckas ta sig upp och någon ger honom vatten att dricka.

– Jag får lite energi och tar mig en bit bort.

När Wahid en stund senare hör skott avlossas försöker han springa. Han tar sig så fort han kan tillbaka till sin familjs bostad. Där sitter han när Syre når honom. Hans ena fot är skadad och huvudet smärtar. Han är samlad, men tagen och rädd.

– Jag är väldigt rädd, jag har panik, säger han.

Svår tid efter talibanernas seger

Wahid vittnar om en mycket svår tid efter talibanernas maktövertagande den 15 augusti.

– Alla är hemma, ingen vågar gå ut, säger han.

Vid ett av de få tillfällen Wahid lämnat bostaden blev han fysiskt attackerad av en man som ifrågasatte hans klädsel och rakade ansikte.

– Jag blev arg och ville slå tillbaka, men det var en man som skrek att ”gör det inte, du kommer att dö”, säger han.

Av hänsyn till Whaids säkerhet publicerar vi inte hela hans namn och blurrar hans ansikte.

Läs mer:

Minst 40 dödade i attacken vid Kabuls flygplats

Ny migrationsdebatt att vänta i Sverige – efter talibanernas seger

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV