Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Klimataktivisten inför Cop26: ”Folk i Kenya dör av svält”

Dorcas Wakio blev klimataktivist och startade ett trädplanterarinitiativ efter att ha sett hur snabbt Kenya avskogades och hur extremväder skördade liv.

Dorcas Wakio firade sin 23:e födelsedag genom att plantera 23 träd. Skogskövling, förödande klimatförändringar i Kenya och likgiltiga politiker fick henne att bli klimataktivist och att starta ett initiativ som lär grundskoleelever vikten av att plantera träd. ”Vi måste bevara det vi har”, säger hon.

För den nyblivna 23-åringen är kopplingen mellan avskogning och klimatförändringarna tydlig. Hon har själv sett hur alltför många människor hugger ner träd för att få ved, för att de inte har andra alternativ. Men det måste inte vara så, betonar hon.

– Vi måste bevara det vi har. Om vi använder alla våra resurser nu, vad händer då med framtida generationer? Några av dem kommer att dö!

Det var när hon såg den snabba avskogningen i Kenya och hur klimatförändringarna redan idag skördar liv i Kenya som hon bestämde att aktivera sig. Idag är hon engagerad i Fridays for future i Kenya, studerar marin resurshantering på universitetet i Mombasa och tillsammans med fyra andra universitetsstudenter har hon också startat initiativet Janta. Genom det försöker de medvetandegöra grundskoleelever genom att anordna trädplanteringar och prata om hur viktig roll träden faktiskt spelar för ekosystemen och för klimatet, och varför det är viktigt att förebygga en förlust av den biologiska mångfalden.

"Vi har förlorat många personer"

I Kenya är är klimatförändringarna redan en allvarlig fråga som handlar om liv och död, berättar hon.

– Vi har torka i nordöstra delen av Kenya och en vattenkris. Folk dör på grund av brist på regn och vatten. Brunnar torkar upp och skörden förstörs. Och regeringen har inte gjort tillräckligt för att hantera detta.

Samtidigt har det de senaste två årtiondena skett en rad översvämningar.

– Vi har förlorat många personer, hus har förstörts och barn har dött eller blivit hemlösa, säger hon.

Samtidigt ser hon hur politikerna, i Kenya och internationellt, inte gör tillräckligt.

Klimataktivist dödad

– De bara lovar oss en massa saker, men politikerna bryr sig mest om att få röster och här i Kenya pratar de knappt om klimatförändringarna. Folk dör av hunger, men ändå fortsätter de ha extremt lite fokus på klimatförändringarna, säger hon.

Att vara klimataktivist i Kenya idag är också förenat med fara. Nyligen blev en klimataktivist dödad, och det är fortfarande inte utrett vem som låg bakom. Även under demonstrationerna händer det att aktivisterna stöter på motstånd.

– Det händer att polisen blir våldsam och slår ner demonstranter. De borde skydda alla aktivister istället. Vi har rätt att höja våra röster när någonting är fel.

Ibland känner hon sig rädd på grund av detta, men det är inget som stoppar henne.

– De borde hjälpa oss istället. Just nu så bekämpar de inte bara oss, utan också våra mödrar, fäder, systrar, bröder, kusiner…

"Håll era löften!"

Dorcas Wakio skulle önska att världsledarna bjöd in fler aktivister från Syd till Cop26.

– Vi har också en röst, oavsett hur sårbara vi är för klimatförändringarna. Väldigt få afrikanska aktivister kommer att resa till Cop26.

Hennes budskap till alla politiker, oavsett land är:

– Sluta upp med tal och löften. Se till att handla och hålla de löften ni gett!

Läs mer om Cop26

Åsa Romson: ”Klimatkonferenserna gav mig energi som miljöminister”

Klimataktivisterna laddar för Cop26

Greta Thunberg befarar nytt bakslag på klimattoppmötet

Klimatsatsningar äts upp av subventioner för 30 miljarder: ”Hindren är politiska”

Lyckligt slut eller domedag – vad säger forskarna om klimatkrisen?

Karin Lexén inför Cop26: ”Akut läge – men det finns hopp”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV