Glöd · Ledare

Nyamko Sabunis motbjudande vräkningsförslag ekar tomt

Skott ekar mellan betongväggar och en ung killes blod pumpas ut på stenläggningen tills hans hjärta ger upp och han är borta. Medan en annan ung kille springer därifrån med ett hjärta som bankar desto hårdare och ett vapen som ger honom den enda makt han någonsin haft. Det är död och sorg och vanmakt som kastar djupa skuggor över livet där det händer.

Det är inte så att våldet ökar i samhället i stort. Andra former av dödligt våld minskar, men det är fler unga män i kriminella miljöer som skjuter och blir nedskjutna än förr. Och det märks mer än när någon slår ihjäl sin fru hemma i köket. Skotten ekar, alla kan se blodet.

Men i vilket fall som helst – alldeles för många lever liv som riskerar att få ett snabbt och våldsamt slut. Framför allt killar, därför att män står för 80 procent av kriminaliteten. Framför allt unga män i fattiga förorter, därför att brottslighet hänger ihop med socioekonomisk utsatthet.

Det är då Nyamko Sabuni föreslår att man ska göra kriminella ungdomars familjer hemlösa och ta deras barn. Inte bara tonårskillen med vapnet, utan hans syskon också. Öka den socioekononomiska utsatthet som är roten till det onda. Det är ett urbota dumt och motbjudande förslag.

– Vi vill ge fastighetsägare rätt att vräka dem som tillåter att det pågår kriminell verksamhet i deras bostäder, säger Nyamko Sabuni till DN.

Tillåter? Tror hon att killen med vapnet har frågat mamma och pappa om han får ha vapen eller droger hemma? Eller tror hon att föräldrar till tonåringar finkammar deras rum på jakt efter knark och pickadoller varje dag? Tror hon ens att det vore en bra idé? Och kommer det ett motsvarande förslag som ska appliceras på familjer som bor i egen villa eller bostadsrätt? Troligen inte.

Det ekar tomt när ett parti som en gång brann mer för allas lika rätt än för hot och repression inte har något bättre att komma med än detta. Liberalerna borde upplösas medan det finns något gott att minnas.

Volvos bilfabrik i Skövde stänger nästa vecka, och minskar därmed både bilproduktion och utsläpp. En aning.

Bankerna spår kraftig tillväxt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV