Glöd · Ledare

Nyamko Sabunis dröm om borgerligheten blir inte lätt att sälja

Mer stat, fler krav, längre straff. Så kan man sammanfatta Nyamko Sabunis sommartal som sändes under förmiddagen den 24 augusti, och bristen på liberal retorik från just Liberalerna förvånar nog ingen längre. Frågan är kanske snarare varför de fortsätter att hålla fast i den.

I den senaste undersökningen från Aftonbladet/Demoskop ligger väljarstödet för Liberalerna ända nere på 2,3 procent, vilket alltså innebär att de tappat närmare hälften av sina väljare på bara tre år. Det är ganska spektakulära siffror, faktiskt.

Om Sabuni inte lyckas vända trenden dessa sista 12 månader innan valet är risken stor att de åker ut – stödväljarna kommer inte vilja riskera att deras röst blir bortkastad genom att rösta på ett parti som inte kommer in, och eftersom även KD ligger nervöst nära spärren med sina 5,4 procent finns risken att fokus läggs på att se till att de inte faller ur, snarare än på att få med L in i värmen i riksdagshuset.

Särskilt eftersom Liberalerna trots allt skiljer sig åt från de övriga i oppositionen genom att vara just … liberala. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är allihop konservativa partier, vissa mer än andra, med mestadels konservativ väljarbas. Att deras väljare skulle stödrösta på ett parti som i alla fall på pappret fortsätter hävda att de är socialliberala är trots allt inte helt självklart.

Och det är väl just precis där vi hittar svaret på varför Sabunis retorik fortsätter se ut som den gör. Genom att använda ord som straff, krav, eget ansvar, genom att prata om ”det förödande tycka-synd-om-syndromet” vill hon attrahera de konservativa. Genom att högtidligt säga: ”Se på mig. Se på er. Vi är den modiga och beslutsamma borgerligheten” vill hon skapa ett ”oss” som inte handlar om annat än att de inte är vänster. Istället för att försöka locka tillbaka de socialliberala väljarna som lämnat partiet i protest mot Liberalernas helt öppna samarbetsvillighet med Sverigedemokraterna, försöker de nu istället passa in bland de konservativa.

”Det krävs en ny regering. Därför kommer Liberalerna förbereda oss så att vi tillsammans med andra partier är beredda att från dag ett sjösätta en ny integrationspolitik efter en valseger 2022” påbörjar Liberalernas ledare avslutningen på sitt tal, och alla vet vilka andra partier det är hon menar. Och när hon slutligen säger sina avslutningord är de precis lika menlösa och tömda på allt verkligt politiskt innehåll som resten av talet: ”Vänner. Är man inte förberedd, då är man oförberedd.”

Drömmen om borgerligheten är vad Sabuni försöker sälja till väljarna, på bekostnad av de socialliberala värdena. Frågan är bara vem som kommer köpa det.

Sensommarens perfekta kombination av varmt på dagen och ordentligt mörkt på kvällen.

Snart blir det november. :(

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV